Hyppää pääsisältöön

Riippuvuuspsykiatrian avohoito

Avainsanat:

Aukioloajat ja yhteystiedot

Käyntiosoite

Kupittaan sairaala-alue, rakennus 6
Luolavuorentie 2
Turku
1. kerros

Postiosoite

20700 Turku

Aukioloajat

Ma–Pe 8.00–15.30

Riippuvuuspsykiatrian avohoidossa hoidamme raskaana olevia vaikeasti päihderiippuvaisia naisia sekä heidän puolisoitaan. Lisäksi teemme arvioita perheen tilanteen kriisiytyessä vanhemman huumausaineiden käytön vuoksi.

Avohoidon työryhmä hoitaa vaikeasti päihderiippuvaisia raskaana olevia naisia ja heidän puolisoitaan. Työryhmään tulee osastolta R1 jatkohoitoon potilaat, joilla on ollut päihteiden käytön laukaisema psykoosi (poikkeuksena kannabiksen laukaisema psykoosi, joka pääsääntöisesti hoidetaan psykoosivastuualueen osastoilla).

Hoitojakson alussa toteutetaan arviojakso, johon kuuluu päihderiippuvuuden ja psykiatrinen arvio. Arviojaksoon sisältyy käyntejä sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Tarpeen mukaan arvioon osallistuu myös sosiaalityöntekijä. Arviojakson perusteella potilaalle laaditaan hoito- ja kuntoutussuunnitelma, johon saattaa kuulua myös laitoskuntoutusjakso.

Avohoidon työryhmässä hoidettavilla potilailla on yleisimmin päihderiippuvuuden lisäksi psykoosidiagnoosi, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, myös eriasteiset traumat ovat yleisiä. Lähes kaikilla potilailla on jokin persoonallisuushäiriö.

Perheille tehdään raskausajan päihdearvioita, osa potilaista jää myös seurantajaksolle. Perheprosessissa tehdään yhteistyötä sosiaalitoimen lastensuojelun, Tyksin Naistenklinikan (HAL-poliklinikka) ja lastentautien (mm. keskola) kanssa.

Sairaalat