Hyppää pääsisältöön

Vauvaystävällinen hengityksen tukihoito (NAVA)

Osa vastasyntyneistä tarvitsee hengitystukea joko keuhkojen kypsymättömyyden tai muun keuhkosairauden vuoksi. Hengitystä voidaan tukea hengityskoneella, synkronoidulla noninvasiivisella ventilaatiolla, ylipainelaitteella (nCPAP) tai korkeavirtausviiksillä (high flow -viikset). Vastasyntyneiden hengitystukihoitoa on ratkaisevasti uudistanut NAVA-tekniikka (Neurally Adjusted Ventilatory Assist), jossa hengityssykli rekisteröidään ja ventilaatio ohjataan pallean sähköisen signaalin (EAdi-signaali) avulla.

Hengitystuen tarve saattaa kestää viikkoja, erityisesti keskosena syntyneillä lapsilla. Valitsemalla lapsen keuhkotilanteeseen sopivin hengitystuki vähennetään hengitystyötä, tuetaan kasvua ja minimoidaan hengitystuen aiheuttama haitta keuhkoille ja kehittyville aivoille.

Koulutus

Tyksin Baby Friendly Ventilation -tutkimusryhmä on järjestänyt kansainvälisiä NAVA-kursseja vuodesta 2014. Kurssi on kaksipäiväinen sisältäen sekä luentoja että bedside-harjoittelua vastasyntyneiden teho-osastolla. Lisäksi tutustutaan sekä järjestäjien että osallistujien potilastapauksiin. Kursseihin on osallistuvat lääkäreitä ja hoitajia ympäri maailmaa mm. Japanista, Etelä-Koreasta, Kiinasta, Australiasta, Kroatiasta, Belgiasta, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Virosta ja Suomesta. Kurssipalaute on ollut erinomainen!

Yhteystiedot

Sähköposti: NAVA@tyks.fi