Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 5.9.2017 16.45

Viimeinen Turun joukkopuukotuksessa loukkaantunut kotiutui Tyksistä

Avainsanat:

Viimeinen Turun joukkopuukotuksessa 18.8.2017 loukkaantunut henkilö, 32-vuotias nainen, on kotiutunut Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks) tänään (5.9.2017). Hänen vammansa vaativat leikkauksen ja sitä seuranneen tehohoidon lisäksi vielä hermon korjausleikkauksen, mikä on pidentänyt toipumisaikaa sairaalassa.

Myös toisen uhrin ja puukotuksen tekijäksi epäillyn miehen vammat vaativat tehohoitoa. Kaikkiaan Tyksissä hoidettiin kahdeksan puukotuksen uhria, joista kuusi pääsi kotiin tapahtuman jälkeisellä viikolla ja seitsemäs seuraavan viikon alkupuolella.

Kaksi henkilöä kuoli puukotuksesta saamiinsa vammoihin, toinen tapahtumapaikalla ja toinen matkalla sairaalaan. Puukotuksesta epäillyn ja vangituksi määrätyn miehen poliisi siirsi Tyksistä Hämeenlinnan vankisairaalaan 23.8.2017.

Enemmiltä uhreilta vältyttiin nopean ensihoidon ansiosta

– Sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtajat johtivat uhrien auttamista kentällä erittäin nopeasti ja tehokkaasti. Näkemyksemme mukaan ensihoidon nopea toiminta auttoi pelastamaan puukotusuhrien henkiä, sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo.

Myös toiminta sairaalassa oli erittäin sujuvaa ja kaikki potilaat saatiin hoidettua viiveettä vaikeistakin vammoista huolimatta. Ylimääräistä henkilökuntaa saapui paikalle pikaisesti ja Tyksissä olisi ollut valmius hoitaa enemmänkin potilaita.

– Henkilökunnan sitoutuneisuus työhön ja velvollisuuden tunto osoittautuivat jälleen erinomaisiksi. Kovimmille joutuivat ensihoidon- ja päivystyksen liikelaitos, T-sairaalan leikkausosasto ja teho-osasto sekä potilaita hoitaneet vuodeosastot.

– Valmistautumista ja varautumista suurempaankin vahinkoon tehtiin monissa muissakin yksiköissä. Siihen ei onneksi ollut tarvetta, mutta varautuminen osoitti, että valmius vieläkin ikävämpään tilanteeseen olisi ollut olemassa. Henkilökunta ansaitsee todella suuren kiitoksen, Virolainen toteaa.

Ensihoito sai hälytyksen klo 16.04 ja viiden minuutin kuluttua ensimmäinen ensihoitoyksikkö oli perillä.  Kaikkiaan paikalle saapui kahdeksan ambulanssia, ensihoidon kenttäjohtoyksikkö ja Finnhems-lääkäriyksikkö.

Päivystyksen ylilääkäri laukaisi suuronnettomuushälytyksen klo 16.15. Sen ansiosta Tyksiin saatiin nopeasti paljon ensihoidon, päivystyksen ja leikkaussalien henkilökuntaa. Alle puolessa tunnissa käytettävissä oli viisi ylimääräistä leikkaustiimiä.

Viimeinen ambulanssi lähti tapahtumapaikalta sairaalaan klo 16.35. Ensimmäinen potilas oli leikkaussalissa klo 16.46 ja viimeinen klo 17.10. Lopulta vain kaksi uhria ja teosta epäilty vaativat leikkaushoitoa ja sen jälkeistä tehohoitoa.

Viranomaisilla hyvä yhteistyö

Virolaisen mukaan tapahtuma osoitti hyvin Tyksin valmiuden reagoida äkillisiin onnettomuuksiin myös virka-ajan ulkopuolella.

– Yhteistyö viranomaisten kanssa sujui erinomaisesti ja vaikka huomio luonnollisesti keskittyy potilashoitoon, osoitti tapahtuma myös sen, kuinka paljon muuta kuin potilaan hoitoon suoraan osallistuvaa henkilöstöä menestyksellinen erityistilanteiden hoitaminen vaatii.

– Puukotusuhrit hoidettiin arviomme mukaan erittäin hyvin ja ammattitaitoisesti, mutta tapauksesta on silti otettava opiksi. Asiaa käsitellään eri yksiköissä ja palautetta käytetään hyväksi ohjeita päivitettäessä, Virolainen toteaa.