Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 15.6.2021 16.47

VSSHP:n hallitus hyväksyi osaltaan mahdolliseen sote-uudistukseen liittyvän Varsinais-Suomen väliaikaisen valmistelutoimielimen

Avainsanat:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, VSSHP:n hallitus hyväksyi 15.6.2021 osaltaan esityksen perustaa maakuntaan väliaikainen valmistelutoimielin eli Vate, jos käsittelyssä oleva sote-lakipaketti hyväksytään. Varsinais-Suomen Vate aloittaisi toimintansa, jos sote-lakipaketti hyväksytään eduskunnassa ja lait tulevat voimaan.

Asiaa on aiemmin käsitelty Varsinais-Suomen kuntajohtajakokouksissa.

Esityksen mukaan Varsinais-Suomen Vatessa olisi 13 jäsentä, joista

  • 8 jäsentä kunnista (4 Turun seutukunnasta ja 1 kustakin muusta seutukunnasta),
  • 2 jäsentä ja puheenjohtaja VSSHP:stä,
  • 1 jäsen erityishuoltopiiristä sekä
  • 1 jäsen pelastuslaitoksesta.

Periaatteena on, että kunnat eivät nimeä kahta jäsentä samasta kunnasta. Poikkeuksena tästä Turun kaupunki ja organisaatioina pelastustoimi sekä sairaanhoitopiiri. Menettelyllä saadaan mahdollisimman paljon kuntia mukaan valmisteluun.

Vaten asettaisi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Sairaanhoitopiiri järjestäisi myös Vaten aloitukselle tarpeelliset kokous- ja työtilat sekä huolehtisi työskentelyedellytyksistä.

Osapuolten toimielinpäätösten on oltava yksimielisiä. Muussa tapauksessa valtioneuvosto päättää Vaten kokoonpanon mukaan 1.9.2021 jälkeen, 2 kuukautta lakien voimaantulosta. Alkuperäisen arvion mukaan lait tulisivat voimaan 1.7.2021.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin asettaa Vaten kokouksessaan 17.8.2021, jos eduskunta on hyväksynyt sote-lainsäädännön ja jos Varsinais-Suomen osapuolet ovat yksimielisesti hyväksyneet esityksen Vaten perustamisesta.

Katso VSSHP:n hallituksen kokouksen asiakirjat 

Lue aiheesta aiemmin VSSHP:n hallituksen päätös 30.3.2021:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on valmis aloittamaan vapaaehtoisen sote-valmistelun