Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

NIPT: raskausajan seulontatutkimus

Avainsanat:

Suurin osa raskauksista sujuu normaalisti, mutta joskus sikiön kehityksessä todetaan ongelmia, jotka voivat johtua sikiön perintöaineksen muutoksista. Osa muutoksista on kromosomaalisia muutoksia, joita voidaan tutkia non-invasiivisella prenataalitutkimuksella (NIPT).

Yleisin sikiön kromosomipoikkeavuus on Downin oireyhtymä, joka aiheutuu 21-trisomiasta. Tällöin sikiöllä todetaan kolme kappaletta kromosomeja 21 normaalin kahden sijaan. Muut yleisimmät sikiön kromosomipoikkeavuudet ovat kromosomin 18 trisomia ja kromosomin 13 trisomia. Sukupuolikromosomien muutoksista yleisimmät ovat Turnerin oireyhtymä eli X-kromosomin monosomia (X0) ja Klinefelterin oireyhtymä eli XXY-oireyhtymä. Muut NIPT-tutkimuksella osoitettavissa olevat kromosomien lukumäärän muutokset ja kromosomien rakennepoikkeavuudet ovat selvästi harvinaisempia.

NIPT-tutkimukset ovat sikiöön kajoamattomia seulontatestejä, joilla saadaan tutkittua sikiön riskiä kromosomipoikkeavuuksille. NIPT-tulos kertoo laskennallisen riskin sikiön kromosomimuutokselle. Tutkimuksia ei voida pyytää diagnostisessa tarkoituksessa.

Tutkimusvaihtoehdot

Toimipisteet

Lääketieteellisen genetiikan laboratorio

Ammattilaiselle

Laboratorio on erikoistunut sytogenetiikan ja perinnöllisten tautien molekyyligenetiikan tutkimuksiin.