Hyppää pääsisältöön

Endometrioosi

Avainsanat:

Endometrioosi on yleinen hedelmällisessä iässä olevien gynekologinen sairaus. Olemme edelläkävijöitä endometrioosin hoidossa. Jo yli 20 vuoden ajan olemme panostaneet endometrioosipotilaiden hoidon parantamiseen sekä erityisesti taudin diagnostiikan ja leikkaushoidon kehittämiseen.

Lääkäri keskustelee potilaan kanssa.

Mitä endometrioosi on?

Endometrioosi on hormoniriippuvainen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa pesäkkeinä kohdun ulkopuolella. Munasarjojen tuottama estrogeeni kasvattaa endometrioosipesäkkeitä. Pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion, joka jatkuessaan voi aiheuttaa arpikudosta ja kiinnikkeitä.

Yleisin taudin muoto on pinnallinen vatsakalvon endometrioosi lantion seinämissä tai elinten pinnoilla. Endometrioosi voi muodostaa myös munasarjoihin endometrioosikystia eli endometrioomia tai kasvaa ns. syvinä pesäkkeinä kohdun kannatinsiteissä, suolen tai virtsarakon seinämässä

Endometrioosin tavallisin oire on vaikea kuukautiskipu. Valtaosalla potilaista on lisäksi muita oireita, kuten yhdyntä- ja ulostamiskipuja sekä virtsarakon ja suolen toiminnallisia oireita. Endometrioosikipu on usein kroonista ja heikentää merkittävästi sairastuneen elämänlaatua.

Endometrioosin diagnoosi perustuu pitkälti potilaan oireisiin. Taudin laatu ja laajuus voidaan selvittää gynekologisen tutkimuksen ja ultraäänikuvantamisen avulla.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Endometrioosi on krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei ole vielä löydetty, mutta oireita voidaan lievittää tehokkaasti tulehduskipulääkkeillä, hormonihoidolla tai leikkauksella. Lääkehoito on lähes aina ensisijainen vaihtoehto ja sitä käytetään usein vuosia. Leikkaus on aiheellinen, jos lääkehoito ei auta riittävästi, kivut hallitsevat elämää tai estävät raskauden yrittämisen. Myös lääkkeettömät kivunhallintakeinot ovat tärkeitä hoidettaessa endometrioosiin liittyviä kipuja.

Meille pääset hoitoon lääkärin lähetteellä. Hoidostasi vastaavat endometrioosiin perehtyneet gynekologit yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa. Endometrioosipotilaana käytössäsi on myös oma digihoitopolku

Toimipisteet

Naistentautien vastaanotot

Naistentautien vastaanotoilla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia.

Naistentautien osasto

Osastollamme hoidetaan naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita.

Naistentautien poliklinikka, Loimaa

Hoidamme naisen elämänkaaren eri vaiheissa esiintyviä gynekologisia oireita ja sairauksia.

Naistentautien poliklinikka, Salo

Hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia, keskenmenoja ja raskaudenkeskeytyksiä.