Hyppää pääsisältöön

Epilepsia lapsilla

Avainsanat:

Epilepsia tarkoittaa taipumusta saada toistuvasti epileptisiä kohtauksia ilman erityisiä altistavia tekijöitä. Lapsilla epilepsia voi puhjeta missä iässä tahansa. Eri-ikäisillä lapsilla on eri tyyppisiä epileptisiä oireita.

Lapsi ja hoitaja keskustelevat.

Epilepsian epäily, epilepsian tarkempi tyypittäminen ja epilepsian hoidon aloittaminen kuuluvat lastenneurologian erikoislääkärin toimenkuvaan.

Jopa yli puolet lapsena epilepsiaan sairastuneista voivat parantua epilepsiasta ja kasvaa terveiksi aikuisiksi. Toisaalta pienelle osalle lapsista epilepsiasta voi tulla vaikea ongelma, johon ei ole helppoa löytää sopivaa hoitoa. Epilepsia voi olla myös yksi oire lapsen monisyisistä neurologisista ongelmista, ja siihen voi liittyä joskus kehitysviivettä.

Epilepsiaa sairastavien lasten hoito perustuu asiantuntijoiden laatimaan Käypä hoito -suositukseen.

Lasten epilepsian hoidossa on lääkehoidolla keskeinen sija. Myös hyvä hoitokontakti ja ympäristön ymmärtävä tuki ovat lapselle tärkeitä. Joillekin vaikeaa epilepsiaa sairastavista voi soveltua ns. mukailtu Atkinsin ruokavaliohoito, josta myös meillä Tyksissä on hyviä kokemuksia. Hoito aloitetaan sairaalassa ravitsemusterapeutin ja erikoissairaanhoitajien tiiviissä ohjauksessa.

Epilepsiaa sairastavien lasten seurantaan kuuluu kokonaiskehityksen arviointi ja tarvittaessa erilaisten kuntouttavien tukitoimien käynnistäminen.

Toimipisteet

Lastenneurologian poliklinikka, Majakkasairaala

Lastenneurologian Majakkasairaalan vastaanotolla tutkimme ja hoidamme lapsia, joilla on todettu tai epäillään olevan jokin neurologinen sairaus tai…

Lastenneurologia/kehitysneurologian vastaanotto, U-sairaala

Lastenneurologisessa yksikössä tutkimme ja hoidamme lapsia, joilla on todettu tai epäillään olevan jokin neurologinen sairaus tai merkittävä kehitysviive.

Lastenneurologian poliklinikka, Mäntymäki

Lastenneurologian Mäntymäen toimipiste on suunnattu ensisijaisesti turkulaisille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat lastenneurologista…