Hyppää pääsisältöön

Lihastaudit lapsilla

Avainsanat:

Lasten lihastaudeista tavallisimmat ovat pojilla esiintyvä Duchennen lihasdystrofia sekä tytöillä ja pojilla esiintyvä spinaalinen lihasatrofia.

Lääkäri ja lapsi.

Duchennen lihasdystrofia

Duchennen lihasdystrofia on etenevä tauti, jossa lihakset surkastuvat ja lapsi joutuu pyörätuoliin yleensä viimeistään 12-vuotiaana. Taudin etenemistä voidaan hidastaa suun kautta otettavalla kortikosteroidilääkityksellä.

Kuntoutukseen kuuluu paitsi fysioterapiaa myös muuta terapiaa, jonka tarpeen arvioinnin tekee lastenneurologian yksikön moniammatillinen työryhmä säännöllisin väliajoin. Lapsen hengitystoimintaa, sydämen toimintaa, selän suoruutta ja henkistä hyvinvointia seuraavat eri asiantuntijat.

Lastenneurologian roolina on kaikkien tutkimusten, arvioiden ja hoitojen koordinointi.

Spinaalinen lihasatrofia

Kakkostyypin spinaalisessa lihasatrofiassa (SMA II), joka on taudin tavallisin muoto, lapsi ei opi koskaan kävelemään ja menettää liikuntakykynsä varhain. Nämä lapset tarvitsevat pyörätuolin parivuotiaina.

SMA-lasten henkinen kehitys on hyvää, ja he oppivat käyttämään pyörätuolia tavallaan uusina jalkoinaan. SMA-tautiin ei ole toistaiseksi parantavaa hoitoa, mutta kuntoutuksen avulla tauti ei juurikaan etene. Hengitystoiminnan seuraaminen ja skolioosin (selän kierouden) hoitaminen ovat välttämättömiä.

Tässäkin taudissa lastenneurologian roolina on kuntoutuksen ja eri erikoisalojen yhteistyön koordinoiminen ja lapsen hyvään elämänlaatuun, opiskeluun sekä itsenäiseen aikuiselämään tähtääminen.

Potilaiden hoidossa toimimme tiiviissä yhteistyössä Suomen muiden yliopistosairaaloiden, Lihastautiliiton ja laajan, kansainvälisen TREAT-NMD-verkoston kanssa.

Toimipisteet

Lasten ja nuorten kirurgian osasto ja päiväkirurgia

Hoidamme 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria kaikilla lastenkirurgian ja lastenortopedian osa-alueilla.

Lastenneurologian poliklinikka, Majakkasairaala

Lastenneurologian Majakkasairaalan vastaanotolla tutkimme ja hoidamme lapsia, joilla on todettu tai epäillään olevan jokin neurologinen sairaus tai…

Lastenneurologia/kehitysneurologian vastaanotto, U-sairaala

Lastenneurologisessa yksikössä tutkimme ja hoidamme lapsia, joilla on todettu tai epäillään olevan jokin neurologinen sairaus tai merkittävä kehitysviive.