Hyppää pääsisältöön

Liikehäiriöt lapsilla

Avainsanat:

Liikehäiriöllä tarkoitetaan tilannetta jossa keskushermoston liikkeitä säätelevät järjestelmät toimivat poikkeavalla tavalla. Tällöin lapsella on vaikeuksia ylläpitää tarkoituksenmukaista asentoa, hallita liikkeitään tai lapsella esiintyy tahattomia ylimääräisiä liikkeitä. Lihasjäntevyys on usein poikkeava.

Lapsi hoitajan sylissä. Sairaalaklovni seisoo vieressä.

Ensisijaisesti lapsen poikkeavat liikkeet on erotettava epileptisistä kohtauksista, joihin liittyy usein myös tajuttomuus tai osittainen tajunnan häiriintyminen. Liikehäiriöt erotetaan myös lasten pysyvistä liikuntavammoista (CP-vammat) omaksi oirekokonaisuudekseen.

Diagnoosi perustuu useimmiten lapsen havainnointiin tai lapsesta tehtyjen videokuvausten arviointiin. Videoitavaa aivosähkökäyrätutkimusta (video-EEG) voidaan tarvittaessa käyttää erottamaan liikehäiriöt epileptisistä kohtauksista.

Valtaosa lasten liikehäiriöistä on hyvänlaatuisia, normaaliin kehitykseen kuuluvia tahattomia liikkeitä, kuten imeväisikäisten leuan värinä ja nukahtamishetkeen liittyvät voimakkaat rytmiset lihasnykäykset. Monet leikki-ikäisten harmittomat liikehäiriöt loppuvat iän myötä itsestään.

Vaikeimmat liikehäiriöiden muodot ovat usein oire jostain muusta sairaudesta tai liittyvät lapsen aiempaan, jo tiedossa olevaan aivojen toimintahäiriöön. Liikehäiriöoireen syy pyritään aina selvittämään. Usein tarvitaan aivojen kuvantamistutkimus magneettikuvauslaitteella (MRI) ja verikokeita laboratoriotutkimuksia varten.

Lapsen arviointiin osallistuu usein lastenneurologin lisäksi fysioterapeutti ja liikehäiriön perinnöllisyyttä epäiltäessä myös kliinisen perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri.

Lasten liikehäiriöitä voidaan hyvin harvoin parantaa kokonaan, mutta hyvin usein oireita voidaan lieventää ja liikehäiriön aiheuttamaa haittaa vähentää. Tavanomaisten lääkkeiden lisäksi hoidossa käytetään toisinaan lihasten liiallista jäntevyyttä alentavaa botuliinitoksiinia.

Toimipisteet

Lastenneurologian poliklinikka, Majakkasairaala

Lastenneurologian Majakkasairaalan vastaanotolla tutkimme ja hoidamme lapsia, joilla on todettu tai epäillään olevan jokin neurologinen sairaus tai…

Lastenneurologia/kehitysneurologian vastaanotto, U-sairaala

Lastenneurologisessa yksikössä tutkimme ja hoidamme lapsia, joilla on todettu tai epäillään olevan jokin neurologinen sairaus tai merkittävä kehitysviive.

Lastenneurologian poliklinikka, Mäntymäki

Lastenneurologian Mäntymäen toimipiste on suunnattu ensisijaisesti turkulaisille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat lastenneurologista…