Hyppää pääsisältöön

Melanooma ja muut ihosyövät

Avainsanat:

Tavallisimmat ihosyövät ovat tyvisolusyöpä (basaliooma), okasolusyöpä ja melanooma.

Melanooma on näistä pahalaatuisin, koska taudissa on vaarana etäpesäkkeiden muodostuminen. Melanooma huomataan yleensä pigmenttimuutoksena terveellä iholla, jonka tyypillisiä piirteitä ovat kirjavuus ja epätarkat reunat. Myös haavautuminen on mahdollista.

Näkyvyytensä vuoksi melanooma on mahdollista diagnosoida varhaisessa vaiheessa, jolloin sen ennuste on hyvä. Diagnoosin ja hoidon viivästyminen ovat vaarana silloin, jos melanooma on ulkonäöltään epätyypillinen. Melanoomasta voi puuttua kokonaan tumma pigmentti tai jalkapohjassa se voi muistuttaa tavallista syylää.

Melanooman tärkein hoitokeino on leikkaus. Leikkaushoidon tavoitteena on kasvaimen täydellinen poisto ja etäpesäkkeiden havaitseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Joskus leikkauksen jälkeen voidaan käyttää interferonihoitoa.

Levinneen melanooman hoidossa voidaan käyttää sädehoitoa, solunsalpaajahoitoa tai uudempia ns. immunologisia hoitoja. Hoitosuunnitelma on aina yksilöllinen.

Melanooman hoito on Tyksin Plastiikka- ja yleiskirurgian klinikan keskeinen erityisosaamis- ja tutkimusalue. Potilaistamme suurin osa paranee pysyvästi.

Toimipisteet

Sädehoitopoliklinikka

Sädehoitopoliklinikalla hoidamme pääasiassa syöpäpotilaita.

Syöpäosasto

Hoidamme aikuisia syöpäpotilaita (pois lukien keuhko-, gynekologista- ja verisyöpää sairastavat potilaat, jotka hoidetaan omilla erikoisaloilla)…

Syöpäpoliklinikka

Hoidamme aikuisten syöpäsairauksia. Keuhko-, gynekologista tai hematologista syöpää sairastavien potilaiden hoitovastuu on omilla erikoisaloilla.

Lääkehoitopoliklinikka, Uusikaupunki

Annamme erilaisia lääkehoitoja kaikkina arkipäivinä.