Hyppää pääsisältöön

Raskaudenkeskeytykset

Avainsanat:

Kun raskaus alkaa suunnittelemattomasti, elämäntilanne muuttuu toivotun raskauden alettua tai kehittyvässä sikiössä todetaan vaurioita, raskauden keskeyttäminen voi olla vaihtoehto raskauden jatkamiselle.

Raskaudenkeskeytyksellä eli abortilla tarkoitetaan raskauden tarkoituksellista päättämistä yleensä ennen 12. raskausviikkoa. Erityisistä syistä keskeytys voidaan tehdä 24+0 raskausviikkoon asti kansallisen sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran luvalla.

hoitaja hakee potilaan odotusaulasta.

Raskauden keskeytys tehdään omasta pyynnöstäsi, kun lain edellyttämät perusteet täyttyvät. 

Jos haluat keskeyttää raskautesi, tarvitset Suomen lain mukaan tilanteesta riippuen 1–2 lääkärin tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran luvan. Lääkärin laatima AB 1 -lomake toimii lähetteenä raskaudenkeskeytykseen. Lomakkeen saamisen jälkeen voit ottaa itse yhteyttä alueesi naistentautien poliklinikkaan/vastaanottoon.

Raskaus voidaan keskeyttää lääkkeellisesti. Nykyisin teemme noin 98 % raskaudenkeskeytyksistä lääkkeellisesti. Jos raskaus on kestänyt alle 12 viikkoa, voidaan joissakin tilanteissa päätyä imutyhjennyksellä tehtävään raskaudenkeskeytykseen.

Raskausviikon 12 jälkeen tehtyjen raskaudenkeskeytysten hoitoprosessi

Kuuntele podcast, jonka aiheena on raskausviikon 12 jälkeen tehtyjen raskaudenkeskeytysten hoitoprosessi. Voit myös lukea podcastin teksetimuotoisena alla olevasta liitteestä.

Toimipisteet

Naistentautien vastaanotot

Naistentautien vastaanotoilla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia.

Naistentautien osasto

Osastollamme hoidetaan naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita.

Naistentautien poliklinikka, Loimaa

Hoidamme naisen elämänkaaren eri vaiheissa esiintyviä gynekologisia oireita ja sairauksia.

Naistentautien poliklinikka, Salo

Hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia, keskenmenoja ja raskaudenkeskeytyksiä.