Hyppää pääsisältöön

Suolistosyöpä

Avainsanat:

Suolistosyöpä on paksusuolen tai peräsuolen sisäpinnan rauhasista alkunsa saava syöpä. Se on kolmanneksi yleisin syöpämuoto Suomessa.

Suolistosyövän yleisempiä oireita ovat muutokset suolentoiminnassa ja toisinaan ulosteen mukana voi olla verta.

Suolistosyöpä todetaan yleensä paksusuolen tähystyksessä, jonka yhteydessä epäilyttävästä muutoksesta otetaan koepala, jonka patologi tutkii.

Suolistosyövän parantava hoito on leikkaus. Paksusuolen syöpä hoidetaan suolenosan ja sen ympäristön poistolla. Peräsuolen syövän leikkaushoitoon liitetään usein ennen leikkausta annettava sädehoito. Peräsuolileikkaukseen liittyen tarvitaan usein myös suoliavanne. Osassa tapauksista se on pysyvä.

Hoitosuunnitelma on aina yksilöllinen. Suolistosyövän leikkauksen jälkeen hoitoa voidaan täydentää solunsalpaajahoidolla.

Jos suolistosyöpä löytyykin laajalle muihin elimiin levinneenä, on ensisijaisesti hoitona lääkehoito.

Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku

Suolistosyöpäpotilaan hoitopolku on väestön käyttöön tarkoitettu kuvaus sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta. Tässä suolistosyövän hoitopolussa käsitellään kuratiivista eli parantavaa hoitoa. Tiedot eivät korvaa saamaasi terveydenhuollon henkilökunnan henkilökohtaista ohjausta tai hoitoa, vaan toimivat tukena hoitoon liittyvissä päätöksissä ja omahoidossa. Levinneeseen suolistosyöpään on olemassa oma hoitopolku, jonka lääkäri suunnittelee yhdessä sinun kanssasi tilanteesi mukaan.

Uusimpia hoitomenetelmiä tutkimuspotilaille

Toimipisteet

Gastroenterologian poliklinikka, A-sairaala

Hoidamme vatsaelinpotilaita kirurgisin ja lääkkeellisin hoitomuodoin sekä teemme tähystyksiä.

Sädehoitopoliklinikka

Sädehoitopoliklinikalla hoidamme pääasiassa syöpäpotilaita.

Syöpäpoliklinikka

Hoidamme aikuisten syöpäsairauksia. Keuhko-, gynekologista tai hematologista syöpää sairastavien potilaiden hoitovastuu on omilla erikoisaloilla.

Syöpäosasto

Hoidamme aikuisia syöpäpotilaita (pois lukien keuhko-, gynekologista- ja verisyöpää sairastavat potilaat, jotka hoidetaan omilla erikoisaloilla)…