Hyppää pääsisältöön

Synnytyksen käynnistäminen

Avainsanat:

Synnytyksen käynnistämisellä pyritään alatiesynnytykseen kypsyttämällä kohdunkaulaa ja stimuloimalla kohdun supistumista jos raskauden jatkaminen lisää joko sinun tai lapsesi sairastuvuutta. Noin joka kolmas synnytys käynnistetään.

Kätilö mittaa vauvan sykettä anturilla.

Normaalisti raskaus kestää 37–42 raskausviikkoa. Synnytys käynnistyy useimmiten itsestään supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Synnytyksen käynnistystä voidaan harkita äidin tai lapsen todettujen tai epäiltyjen sairauksien vuoksi tai raskauden edettyä yliaikaiseksi. Käynnistykselle tulisi kuitenkin aina olla lääketieteellinen syy, koska käynnistys voi itsessään johtaa synnytyspoikkeavuuksiin.

Käynnistysmenetelmät

Synnytyksen käynnistämistä tai kohdunsuun kypsyttelyä varten varaat ajan käynnistysvastaanotolle. Jos kohdunkaulakanava on vielä hyvin epäkypsä voi kestää päiviä ennen kuin synnytys varsinaisesti käynnistyy. Suuri osa synnyttäjistä voi kotiutua vastaanotolta odottamaan synnytyksen käynnistymistä. Käynnistyksen syy ja käynnistysmenetelmä vaikuttavat siihen kotiudutko vastaanotolta vai jäätkö osastoseurantaan. Käynnistysmenetelmä valitaan äidin ja sikiön voinnin sekä kohdunsuun tilanteen perusteella. Jos kohdunkaulakanava on vielä hyvin epäkypsä voi kestää päiviä ennen kuin synnytys varsinaisesti käynnistetään. Sairaalassa ollessasi isä/tukihenkilö voi olla kanssasi perhe-/synnytyshuoneessa.

Synnytys voidaan käynnistää ballongilla, prostaglandiini- tai oksitosiinilääkityksellä tai puhkaisemalla sikiökalvot.

Ballongikäynnistyksessä lääkäri asettaa kohtuun katetrin, jonka päässä oleva pallo täytetään nesteellä ja katetri teipataan reiteen. Ballonkikäynnistyksen aikana WC:ssä ja suihkussa käynti onnistuvat ongelmitta. Nestetäyteinen pallo hieroo kohdunsuuta mekaanisesti. Kun ballonki poistuu, kohdunsuu on yleensä n. 3 cm auki. Ballongin asentamisen jälkeen voit kotiutua ellei sinun tai vauvasi terveydentila edellytä sairaalaseurantaa tai ellet asu liian etäällä sairaalasta. Jos synnytys ei käynnisty 24 tunnin kuluessa, katetri poistetaan ja synnytyksen käynnistystä jatketaan kohdunsuun tilanteen mukaan. 

Prostaglandiinia annetaan joko suun kautta tabletteina tai asettamalla emättimeen lääkenauha. Prostaglandiini pehmentää ja kypsyttää kohdunkaulaa ja aiheuttaa kohdun supistelua. Lääkettä annostellaan suun kautta 3-4 tunnin välein kunnes supistukset alkavat. Käynnistyksen aikana sikiön vointia seurataan rekisteröimällä sikiön sydänäänikäyrää.

Kohdun supistelua aiheuttava oksitosiinihormoni annostellaan suonensisäisesti kanyylin kautta nousevin annoksin. Vauvan sydänääniä ja supistuksia tarkkaillaan oksitosiiniannostelun aikana. Tiputuksen aikana voit liikkua osastolla.

Synnytys voidaan käynnistää myös puhkaisemalla sikiökalvot. Kalvojen puhkaisu voidaan valita käynnistystavaksi, kun kohdunsuu on kypsä ja osittain avautunut. Toimenpide suoritetaan sisätutkimuksen yhteydessä ja se on kivuton. Kalvojen puhkaisun jälkeen lapsivettä valuu lapsen syntymään asti. Sikiökalvojen puhkaisun tueksi voidaan tarvita suonensisäistä oksitosiinilääkitystä. Sikiökalvojen puhkaisu on päätös synnytyksestä. 

Toimipisteet

Raskauden seurantaosasto

Hoidamme raskaana olevia, joiden raskauteen liittyy erityisiä riskejä ja vointi vaatii tiiviimpää seurantaa.