Hyppää pääsisältöön

Lasten ja nuorten teho-osasto

Avainsanat:

Aukioloajat ja yhteystiedot

Käyntiosoite

Tyks Majakkasairaala
Savitehtaankatu 5
Turku
4. kerros, H-lohko (A-hissit)

Postiosoite

PL 52
20521 Turku

Hoidamme osastolla 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joiden vointi vaatii jatkuvaa tehohoitoa tai tehovalvontaa.

Olemme kuusipaikkainen osasto 0-16-vuotiaille tehovalvontaa ja -hoitoa vaativille lapsille ja nuorille. Hoidamme vuosittain 450-500 potilasta ja keskimääräinen hoitoaika osastollamme on 2,9 vuorokautta (2021). Osastolla hoidettavista lapsista ja nuorista 2/3 on tehohoito- ja 1/3 tehovalvontapotilaita (2021). Hoidamme laaja-alaisesti kaikkien erikoisalojen potilaita ja käytössämme ovat kaikki yliopistosairaalan konsultaatio- ja tutkimuspalvelut. Potilaat saapuvat osastolle päivystyksellisesti tai suunnitellusti esimerkiksi leikkauksen jälkeen.

Noin puolet tehohoitoa- ja valvontaa vaativista lapsista ja nuorista on lastentautisia potilaita, jotka saapuvat osastolle voinnin romahdettua äkillisesti. Voinnin huononemisen taustalla saattaa olla muun muassa vakava infektio, keskushermoston toimintaan liittyvä syy, myrkytystilanne, sydänperäinen tai aineenvaihduntasairauksiin liittyvä syy. Vajaa puolet potilastamme on leikkauksen jälkeistä seurantaa vaativia ja tapaturmiin liittyviä kirurgisia potilaita.

Suurimmat potilasryhmämme ovat: 

  • kirurgiset trauma- ja leikkauspotilaat 
  • vaikeat infektiopotilaat
  • kouristuspotilaat
  • diabeettiset ketoasidoosipotilaat  

Toteutamme keskitetysti myös erikoishoitoja, kuten peritoneaalidialyysit ja kantasolukeruut.

Lapsen hoidosta vastaavat osaston lääkäreiden lisäksi eri alojen asiantuntijat. Hoitoon osallistuvat myös monet erityistyöntekijät, kuten fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Myös sairaalaklovnit vierailevat säännöllisesti osastolla. 

Tärkeä osa hoitoprosessia on koko perheen huomioiminen ja tukeminen. Vanhemmat voivatkin osallistua lapsensa hoitoon yhteistyössä henkilökunnan kanssa.

Toimintamme parantamiseksi ja kehittämiseksi toivomme palautetta lapsen saamasta hoidosta. 

Kuulumme Tyksin Lasten ja nuorten klinikkaan.

Sairaalat