Hyppää pääsisältöön

Aikuisten veritaudit (hematologia)

Avainsanat:

Hematologialla tarkoitetaan lääketieteen erikoisalaa, joka tutkii ja hoitaa veren sairauksia. Laboratoriotutkimuksissa havaittavat muutokset verisolujen määrässä herättävät yleensä epäilyn mahdollisesta veritaudista.

Hematologiset sairaudet voidaan jakaa akuutteihin ja kroonisiin veritauteihin sekä hyvänlaatuisiin ja pahalaatuisiin veritauteihin.

Akuutti leukemia

Akuutti leukemia on pahanlaatuinen nopeakulkuinen veren valkosolujen syöpäsairaus. Akuutit leukemiat ovat harvinaisia, mutta iän myötä yleistyviä sairauksia.

Lisätietoa akuutista leukemiasta.

Yleisimmät krooniset veritaudit

Hyvänlaatuiset veritaudit

Hyvänlaatuisilla verisairauksilla tarkoitetaan sairauksia, joissa ei ole osoitettu pahanlaatuisia syöpämuutoksia.

Hematologisten sairauksien tutkiminen

Hematologista sairautta epäiltäessä potilaat tutkitaan perusteellisesti ottamalla erilaisia veri- ja luuydinnäytteitä. Näytteet tutkitaan veritauteihin erikoistuneissa laboratorioissa. Diagnoosin varmistuttua hoitoihin edetään nopeasti. Pahanlaatuisten veritautien hoidot ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi ja suuri osa potilaista voidaan parantaa joko solunsalpaajahoidoilla tai kantasolujensiirroilla.

Hematologisten sairauksien hoitaminen

Jokaiselle potilaalle laaditaan oma yksilöllinen hoitosuunnitelma uusimman tutkimustiedon perusteella. Hoitosuunnitelmaan vaikuttaa itse sairauden lisäksi myös potilaan yleiskunto, ikä ja mahdolliset muut sairaudet. Siksi samaa tautia sairastavien hoitosuunnitelmissa voi olla eroja.

Hematologisten sairauksien hoidot voivat kestää pitkään ja sairaalassaolojaksot voivat olla pitkiä. Sairauden toteaminen ja pitkät hoidot voivat olla henkisesti raskaita ja vaikuttaa potilaan mielialaan. Sairauden ja hoidon aiheuttamista tunteista on hyvä keskustella hoitojaksojen aikana osaston henkilökunnan kanssa. Tarvittaessa saat keskusteluapua myös psykiatriselta sairaanhoitajalta, psykiatrilta tai sairaalapapilta.

Sairastuminen ja hoidon kustannukset voivat aiheuttaa kysymyksiä toimeentuloon ja korvauksiin liittyen. Sairaalan sosiaalityöntekijä auttaa tarvittaessa näissä asioissa. Osastollamme tapaat tarvittaessa myös fysioterapeutin ja ravitsemusterapeutin.

Toimipisteet

Hematologian osasto

Tutkimme ja hoidamme vuodeosastollamme hematologisia eli veritauteja sairastavia aikuispotilaita.

Kantasolusiirtoyksikkö

Kantasolusiirtoyksikössämme teemme sekä autologisia että allogeenisia kantasolujensiirtoja.

Hematologian poliklinikka, T-sairaala

Tutkimme ja hoidamme hematologisia eli veritauteja sairastavia aikuispotilaita.

Hematologian poliklinikka, Salo

Tutkimme ja hoidamme hematologisia eli veritauteja sairastavia aikuispotilaita.