Hyppää pääsisältöön

Äkillisen aivoverenkiertohäiriön (AVH) hoito

Avainsanat:

Aivoinfarkti aiheutuu aivojen verisuonitukoksesta. Tällöin osa aivokudoksesta jää ilman verenkiertoa ja tuhoutuu, ellei suonitukosta saada avattua riittävän ajoissa. Aivoinfarktin tavallisimmat oireet ovat äkillinen toisen puolen halvaus, roikkuva suupieli, puhehäiriöt, näköhäiriöt kuten kahtena näkeminen, huimaus tai sekavuus.

TIA-kohtaus tarkoittaa ohimenevää aivoverenkiertohäiriötä. TIA-kohtauksessa aivoverisuonen hetkellinen tukkeuma ei aiheuta pysyviä vaurioita. Tyypillisimmin kohtauksen kesto on 2-15 minuuttia, mutta joskus kohtaus voi kestää useita tunteja. TIA-kohtauksessa oireet ovat samankaltaisia kuin aivoinfarktissa. Lisätutkimukset ovat tarpeellisia päivystyksellisesti, koska riski aivoinfarktiin on suurin ensimmäisten päivien aikana.

Aivoverenvuoto aiheutuu verenpurkaumasta aivokudokseen, aivokalvoihin tai aivokammioon. Aivoverenvuodossa oireet ovat samankaltaisia kuin aivoinfarktissa. Tämän lisäksi potilailla on usein päänsärkyä ja pahoinvointia. Oireet vaihtelevat pelkästä voimakkaasta päänsärystä laajaan toispuoliseen halvaukseen, jolloin tajunta usein heikkenee.

Oireiden ilmaantuessa soita välittömästi hätänumeroon 112.

Tutkimukset

Äkillisen aivoverenkiertohäiriön hoito

Varsinais-Suomen alueen kaikkien aivoinfarktipotilaiden alkuvaiheen hoito on keskitetty Tyksin T-sairaalan päivystykseen. Alkuvaiheen hoidon nopeus on meillä maailman kärkitasoa. Aivoinfarktin jatkohoito tapahtuu nykyaikaisessa AVH-valvonnassa, jonka erityisosaamisesta hyötyvät nekin potilaat, joille liuotushoito ei sovellu.

Usein kysytyt kysymykset (UKK, FAQ)

Toimipisteet

AVH-valvonta

AVH-valvontaosastolla hoidamme akuutisti sairastuneita aivoverenkiertohäiriöpotilaita, joiden tila vaatii erityistä seurantaa ja hoitoa. Akuutit AVH…