Hyppää pääsisältöön

Syövän hoito

Avainsanat:

Jokaiselle potilaalle laaditaan oma yksilöllinen hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelmaan vaikuttaa itse syövän ja sen levinneisyyden lisäksi myös potilaan yleiskunto, ikä ja mahdolliset muut sairaudet. Siksi samaa syöpää sairastavien hoitosuunnitelmissa voi olla eroja.

Tärkeimmät syövän hoitomuodot ovat leikkaus, säde- ja erilaiset lääkehoidot. Harvemmin käytettäviä hoitomuotoja ovat laser-, jäädytys- ja isotooppihoidot.  Eri hoitomuotoja voidaan myös yhdistellä keskenään.

Osa laadukasta syövänhoitoa on myös riittävä kivunhoito. Kerro rohkeasti hoitavalle lääkärille, jos sinulla on kipuja. Kivunhoito on parempi aloittaa kivun ollessa lievä, kuin jäädä odottamaan sen pahenemista. Kipulääkitystä tulee käyttää lääkärin ohjeen mukaan ja mieluummin säännöllisesti.

Aina syöpää ei pystytä parantamaan. Levinneen syövän etenemistä voidaan kuitenkin pyrkiä hidastamaan erilaisin hoitokeinoin. Väistämättä sairauden edetessä näiden hoitojen teho alkaa kuitenkin hiipua ja silloin tarve palliatiiviseen hoitoon lisääntyy.

Palliatiivinen hoito tarkoittaa oireenmukaista hoitoa.  Sillä pyritään lievittämään potilaan sairaudesta johtuvia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia kärsimyksiä sekä samalla vaalimaan potilaan ja myös hänen läheistensä elämänlaatua. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa. Ajallisesti tämä vaihe sijoittuu potilaan viimeisille elinviikoille.