Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uratarina: Ei pikavoittoja – lääkäri kertoo miksi psykiatria on terveydenhuollon ydintehtävää

Lääketieteen opiskelu painottuu somatiikkaan ja tähtää pääosin terveyskeskuslääkärin työhön. Psykiatrisesta osaamisesta on paljon hyötyä terveyskeskustyössä ja somaattisesta osaamisesta psykiatrisessa työssä. Kokemusta mielen haasteiden hoitoon saa kuitenkin vain työskentelemällä psykiatrialla, työpätkä hyödyttäisi kaikkia lääkäreitä.

Elias Mokkala.

Elias Mokkala valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2021 ja työskentelee Tyks Psykiatrialla erikoistuvan lääkärin tehtävissä. Ensimmäinen kosketus psykiatriaan tuli opiskeluaikana harjoittelusta suljetulla psykoosiosastolla, josta hänelle nousee mieleen erityisen hyvin eräs potilastapaus.

- Potilaalla oli erittäin vaikeat oireet ja vaikeahoitoinen tilanne. Kuitenkin potilas sai hoidon ja hoidosta hyvän tehon ja vaikutuin siitä, miten potilaita voidaan todella hoidolla auttaa, Elias kertoo.

Työn merkityksellisyys korostuu, kun potilaalla on elämän joka osa-alueelle ulottuvia haasteita.

Ohita video

Upotettua sisältöä ei voida näyttää, koska olet kieltänyt evästeiden käytön.

Psykiatria on terveydenhuollon ydintehtävää

Erityisesti psykoosien hoidossa on kyse vakavista mielenterveyden häiriöistä ja ne voivat aiheuttaa potilaille vaikeita terveyshaittoja. Niin arjen, talouden kuin sosiaalisetkin asiat voivat mennä pahasti sekaisin, kun mielenterveys järkkyy. 

- Psykiatrialla voidaan auttaa potilaita hyvin vaikeissa asioissa ja se jos jokin on terveydenhuollossa tärkeää ja sitä ihan ydintehtävää, Elias kertoo.

Työn mielekkyyttä nostaa se, että koko hoitavalla henkilökunnalla on aikaa kohdata potilas ja perehtyä hänen tilanteeseensa kunnolla. 

- Yksi kollega taisi joskus sanoa, ettei psykiatrialla tule pikavoittoja, se on hyvin kuvattu.

Jokaisessa yksittäisessä tapauksessa arvioidaan tarkasti, mikä olisi pitkäjänteisesti paras tapa auttaa potilasta. Ihminen on osiensa summa, kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Terveyskeskustyössä on potilaan vaivan lisäksi kuultava myös huoli

Lääketieteen opiskelu painottuu vahvasti somatiikkaan ja tähtää pääosin terveyskeskuslääkärin työhön. Kaikki potilastyötä tekevät lääkärit hyötyisivät kuitenkin psykiatrisesta otteesta ja taidoista työssään.

- Terkkatyössä on mielestäni tärkeää, että kun potilas tulee vaivansa kanssa, niin ei riitä, että hoidetaan se vaiva. On myös kuultava se potilaan huoli, Elias kertoo. 

Psykiatrialla yhden yksittäisen vaivan hoitamisen sijaan hoidetaan ja kohdataan ihminen. Se tuo työhön mielekkyyttä myös hoitavalle tiimille.

Psykiatrinen työ on aina tiimipeliä

Psykiatrialla lääkäri on osa työryhmää, jossa on mukana taitavia terveydenhuollon ammattilaisia kuten sosiaalityöntekijät, psykologit, sairaanhoitajat ja mielenterveyshoitajat, joilla kaikilla on paljon omaa osaamista.

Mielenterveysongelmat ovat jo nyt iso yksittäinen tekijä työikäisten ennenaikaiseen työkyvyttömyyteen ja muihin yhteiskunnan ongelmakohtiin.

Kokemusta ja taitoa psykiatristen ongelmien hoitoon saa kartutettua vain psykiatrialla.

- Haluan kannustaa kaikkia lääkäreitä kokeilemaan työpätkää psykiatrialla jossain kohtaa uraansa. Tämä työ on todella motivoivaa ja joustavuus mahdollistaa monta erilaista työnkuvaa, Elias kertoo.

Elias työskentelee 50% työajastaan Tyks Psykiatrialla ja 50 % terveyskeskuksessa somatiikan puolella. Joustava työ mahdollistaa monta erilaista työnkuvaa.

Lue lisää työstä Tyks Psykiatrialla.