Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uratarina: Kokonaisvaltainen matka ihmismielen maailmaan – lääkärit kertovat mikä mielenterveystyössä viehättää

Psykiatrian osaamisesta on valtavasti hyötyä kaikessa lääkärin työssä, alasta riippumatta. Tyks Psykiatrian erikoislääkärit Maija Walta ja Tarja Järvenpää kertovat, miksi kumpikaan ei enää halunnut suunnata muualle alaan tutustuttuaan.

Maija Walta.

Maija Walta valmistui lääkäriksi vuonna 2014 ja psykiatrialla hän sattui olemaan hetken töissä valmistumisen jälkeen. Hän suoritti erikoistumisessa kliinisten opiskelujen lisäksi psykoterapiaopintoja ja teki tieteellistä tutkimusta. 

- Viehätyin alan kokonaisvaltaisuudesta ja siitä, kun työssään ihan oikeasti saa ottaa huomioon potilaan koko elämän historian kokonaisuutena, Maija kertoo.

Juuri siksi hän on edelleen psykiatrian alalla. 

Myös tutkimustyön sitominen päivätyöhön on ollut helppoa esimerkiksi joustavien tutkimusvapaiden ansioista. Maijan tutkimus käsittelee vakavien mielenterveyshäiriöiden diagnostiikkaa ja hoidon valintoja. Tutkimustyö alkoi jo erikoistumisaikana ja se on jatkunut saumattomasti erikoistumisjakson jälkeenkin.

- Osa tutkimustyöstä on hyväksytty osana erikoistumiskoulutusta, joka tietysti kannusti lähtemään tutkimustyöhön mukaan, Maija kertoo.

Ohita video

Upotettua sisältöä ei voida näyttää, koska olet kieltänyt evästeiden käytön.

Samat asiat työssäni motivoivat silloin ja motivoivat nyt

Opiskeluaikana Tarja Järvenpää mietti valintaa neurologian, psykiatrian ja yleislääketieteen välillä. Erikoistumisaikana hän teki jaksoja sisätaudeilla ja neurologialla, psykiatrialle tullessaan ensimmäinen erikoistumispaikka oli kuntoutuspsykoosiosastolla. 

Se herätti heti mielenkiinnon.

- Vaikeimmin psyykkisesti sairaiden potilaiden hoito moniammatillisessa tiimissä ja pitkäjänteisesti on se juttu, joka motivoi silloin aluksi, ja joka on saanut jäämään psykiatrialle edelleen, kertoo Tyks Psykiatrialla vastuulääkärinä psykoosien vastuualueella toimiva Tarja.

Työskentely psykoosityöryhmissä on pitkäjänteistä ja moniammatillista potilaiden hoitoa. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia ja kriisityö tai nopea reagointi ovat osa arkea. 

Yhdessä me kannattelemme potilaita.

Työ on vaikeimpien mielenterveyshäiriöiden hoitoa ja sitä on mahdollisuus tehdä laadukkaasti julkisella puolella.

- Nämä ovat sellaisia yhteiskunnan syrjässä olevia ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon tukea ja apua. On mielekästä tehdä yhteistyötä muiden tiimin jäsenten kanssa, yhdessä me kannattelemme näitä potilaita, Tarja kertoo.

Ohita video

Upotettua sisältöä ei voida näyttää, koska olet kieltänyt evästeiden käytön.

Psykiatrisesta osaamisesta lääkäri hyötyy kaikilla aloilla

Psykiatriselle lääkärille somaattisen lääketieteen hallitseminen on tärkeää, erityisesti psykoosipotilaiden kanssa. Puolestaan kaikessa lääkärin työssä on psykiatrisesta otteesta ja osaamisesta iso hyöty. 

Mielenterveysongelmat ovat jo nyt iso yksittäinen tekijä työikäisten ennenaikaiseen työkyvyttömyyteen ja muihin yhteiskunnan ongelmakohtiin.

Kokemusta ja taitoa psykiatristen ongelmien hoitoon saa kartutettua vain psykiatrialla.

- Kaikkein palkitsevinta työssä on nähdä vaikeasti sairaiden potilaiden toipumisprosessin eteneminen ja nähdä se, että voi elää elämisen arvoista elämää, vaikka on sairastunut vaikeasti, Tarja kertoo.

Potilaiden toipumisprosessin seuraaminen palkitsee.

Työ Tyks Psykiatrialla tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia. Psykiatria sopii lääkärille, joka on kiinnostunut hoitosuhdetyöskentelystä tai psykoterapiasta, alalla voi keskittyä myös hallinnolliseen puoleen tai tutkimukseen, jos se kiinnostaa. 

Lue lisää työstä Tyks Psykiatrialla.