Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uratarina: Ihmismieli on valtavan vahva ja hyvin herkkä samaan aikaan – työ Tyks Psykiatrialla muutti Ninan mielen

Kymmenen vuotta somatiikan puolella työskennellyt Nina tiesi kahdessa päivässä, että oli löytänyt kutsumuksensa, kun saapui Tyks Psykiatrialle. Potilaan kokonaisvaltainen hoito, työn joustavuus ja mielekkyys sekä työyhteisön tuki saivat hänet jäämään.

Nina Imponen.

Nina Imponen päätyi hoitoalalle ihan vahingossa. Lähihoitajan opinnot aloitettuaan, hän työskenteli useilla eri somatiikan osastoilla kymmenen vuotta. Niitä seuranneihin sairaanhoitajaopintoihin kuuluva harjoittelu toi hänet ensi kertaa Tyks Psykiatrialle vuonna 2021.

Alkuun hän mietti, ettei osallistu harjoitteluun ollenkaan, sillä ajatus mielenterveystyöstä ahdisti. Jo kahden harjoittelupäivän jälkeen hän oli kuitenkin täysin myyty.

– Opintojen alussa pohdin, että kahta asiaa en tule tekemään ikinä, erikoistumaan lapsiin ja nuoriin tai päätymään mielenterveys ja päihdetyöhön. Hassua miten elämässä joskus käy, naurahtaa Nina, joka työskentelee Tyks Psykiatrialla Lasten ja Nuorten yksikössä.

Työyhteisö ilman hierarkiaa yllätti

Psykiatrian työyhteisön lämpö ja yhteishenki pääsi yllättämään Ninan täysin. Hierarkiaa ei arjessa näy, vaan lääkärit ja hoitajat toimivat saumattomasti yhdessä. Yhteisöllisyys antaa työskentelyyn ja arjessa puurtamiseen paljon voimaa.

Psykiatriassa hoitajan ammattitaitoa arvostetaan työyhteisössä näkyvämmin, ainakin Ninan oman kokemuksen mukaan. Hoitaja on se henkilö joka potilaan kanssa viettää eniten aikaa, joten hänen arvioitaan ja huomioitaan kuunnellaan tarkasti.

– Täällä tuntuu, että oma ammattitaito saa sen ansaitseman arvostuksen. Se totta kai lisää työn mielekkyyttä, Nina pohtii.

Ihmismieli on valtavan vahva ja hyvin herkkä samaan aikaan

Psykiatristen potilaiden aines on hyvin erilaista. Toinen voi olla täysin työkykyinen, kun toinen taas mielen murheiden vuoksi toiminnallisesti vajavainen. Jokaisella on oma polkunsa elämässä, eikä askeleet polun varrella näy ihmisestä päälle päin. Omaa elämänkokemusta voi ammattitaidon lisäksi käyttää apuna työssä.

– En ajattele mielenterveyden ongelmia niin suoraviivaisesti sairauksina, vaan ennemminkin ominaisuuksina ja haasteina, joiden kanssa elämiseen me tarjoamme apua ja työkaluja, Nina kertoo. Hän muistuttaa, että jokainen voi samaistua mielen ongelmiin ainakin jossain mittakaavassa.

Psykiatriassa on tärkeää ymmärtää sekä kehoa että mieltä, ihminen on fyysinen ja psyykkinen kokonaisuus. Niin moni asia vaikuttaa ihmismieleen, jopa kaukaa lapsuudesta saakka.

– Ihmismieli on valtavan vahva ja hyvin herkkä samaan aikaan. Siinä missä somatiikan puolella hoidetaan vaikka leikattua nilkkaa, huomioidaan psykiatrialla potilas kokonaisuutena. Oman elämänsä valintojen ja sattumusten summana.

Kokonaisvaltainen työskentelytapa on mielenkiintoinen ja suuri hyöty on ollut myös pitkä kokemus somatiikan puolella.

– Minulle on ollut ihan valtava rikkaus, että vietin niin kauan aikaa somatiikan puolella ja opin siellä paljon. Sitä tarkastelee ihmistä ikään kuin laajemmasta näkökulmasta, kun ymmärtää somaattista sekä psykiatrista puolta ja näkee sen kokonaisuutena.  

Läsnä pitää olla, mutta myös pystyä irtautumaan

Toisin kuin esimerkiksi osastotyössä, psykiatriassa sairaanhoitajan työhön kuuluu joustavuus. Liukuvan työajan puitteissa saa suunnitella itse oman päivänsä kulun ja potilastapaamiset.

Työ on itsenäistä ja vastuuta saa paljon. Rentous heijastuu myös omaan hyvinvointiin.

– Kun työnantaja antaa joustoa ja luottoa sinuun, kehittyy ja työ on huomattavasti mielekkäämpää. Oma kiinnostus ihmismieltä kohtaan vain kasvaa koko ajan, psykiatrialle olen tullut jäädäkseni, Nina kertoo.

Työn mentaalinen painolasti on tietysti iso, työ ja vapaa-aika täytyy osata erotella ja omasta jaksamisesta on huolehdittava.

– Työssä pitää löytää ymmärrystä. Jokaisella on omat tunteet, tarina ja kaikki ovat yksilöitä, koskaan ei saa tuomita. Me kaikki koemme ja tunnemme tämän elämän omalla tavallamme.

– Läsnä pitää pystyä olemaan. Mutta kun lähtee kotiin, on pystyttävä irtautumaan ja jättämään työasiat taakse. 

Mielen ongelmiin ei kenelläkään ole valmiita vastauksia

Suurimman onnistumisen tunteen työssä Nina saa, kun huomaa voivansa omalla luonteellaan ja persoonallaan helpottaa jonkun oloa.

– Ihmisen mielen murheet ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niihin kenelläkään ole valmiita vastauksia. Minun tehtäväni on luoda uskoa ja tsemppihenkeä, että tästä vielä noustaan. Kun asiakas kaivaa itsestään sisältä sen voiman, se on paras kiitos omasta työstä, Nina kertoo.

– Kehotan kyllä kaikkia hyppäämään mukavuusalueen ulkopuolelle, minut se ainakin yllätti! Meillä on paljon tehtäviä, jokainen löytää paikkansa, vaikka tausta olisikin erilainen. Jos on edes orastava kiinnostus mielen työtä kohtaan, sitä kannattaa seurata!

Kiinnostaisiko työ psykiatrialla – muuta mieltä Turussa tai Salossa?

Tyks Psykiatria tarjoaa monipuolisia työtehtäviä kehittyvällä erikoisalalla Turussa ja Salossa. Avoimia työtehtäviä löytyy organisaatiomme kaikilta vastuualueilta lastenpsykiatriasta vanhuspsykiatriaan ja mielialahäiriöiden hoidosta psykoosien ja riippuvuussairauksien hoitoon. Äläkä unohda keihäänkärkeämme – Neuromodulaatioyksikköä!