Hyppää pääsisältöön

Gynekologiset syövät

Avainsanat:

Gynekologisia syöpiä ovat kohdunkaulan, munasarjan tai munanjohtimen, kohdun runko-osan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpä.

Hoitaja antaa potilaalle ohjeita pöydän vieressä.

Jokaisella näistä syöpätyypistä on omat erityispiirteensä oireiden ja riskitekijöiden suhteen. Myös näiden syöpien hoito poikkeaa toisistaan merkittävästi. Kaikilla gynekologisilla syövillä, kuten yleisesti ottaen syövillä, hoito tehoaa parhaiten mitä aikaisemmin syöpä on havaittu.

Gynekologisen syövän diagnostiikka perustuu vaativiin moniammatillisiin tutkimuksiin gynekologiseen syövänhoitoon perehtyneen erikoislääkärin ohjaamana. Gynekologisen syövän hoito koostuu yhdestä tai useammasta hoitomuodosta. Näitä ovat leikkaus, solunsalpaaja- eli sytostaattihoito ja sädehoito. Hoitomuodon valinta perustuu syöpätyyppiin ja sen levinneisyyteen.

Suurin osa Varsinais-Suomen gynekologisen syövän potilaista leikataan Tyksissä. Osa leikkauksista tehdään robottiavusteisesti, mikä lisää tarkkuutta ja nopeuttaa potilaan toipumista. Merkittävä osa solunsalpaajahoidoista voidaan toteuttaa lähi- ja keskussairaaloissa, mutta vaativimmat solunsalpaajahoidot annetaan Tyksissä. Sädehoidot annetaan pääsääntöisesti Tyksin sädehoitopoliklinikalla. Hoitojen jälkeinen seuranta tapahtuu ensin erikoissairaanhoidossa keskus- tai lähisairaalassa ja sen jälkeen perusterveydenhuollossa.

Gynekologisen syöpäpotilaan hoitopolku

Gynekologisen syöpäpotilaan hoitopolku on väestön käyttöön tarkoitettu kuvaus sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta. Tiedot eivät korvaa terveydenhuollon henkilökunnan antamaa henkilökohtaista hoitoa tai ohjausta, vaan toimivat tukena hoitoon liittyvissä päätöksissä ja omahoidossa.

Uusimpia hoitomenetelmiä tutkimuspotilaille

Toimipisteet

Naistentautien vastaanotot

Naistentautien vastaanotoilla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia.

Leikkausosasto ja päiväkirurgia, Majakkasairaala

Olemme Turun yliopistollisen keskussairaalan suurin ja modernein leikkausyksikkö. Teemme erityisosaamista vaativaa kirurgiaa usealta erikoisalalta…

Naistentautien osasto

Osastollamme hoidetaan naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita.

Sädehoitopoliklinikka

Sädehoitopoliklinikalla hoidamme pääasiassa syöpäpotilaita.