Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 14.9.2022 13.16

ÅUCS ordnar svenskspråkig livesändning om prostata- och tjocktarmscancer

Nyckelord:

Torsdag 15 september 2022 klockan 18 diskuteras mannens hälsa i livesändningen "ÅUCS forskar och vårdar" på svenska. De vanligaste cancersjukdomarna bland män är prostatacancer och tjocktarmscancer.

Under livesändningen får vi höra hur dessa cancerformer behandlas och hur man återhämtar sig från sjukdomen. Som experter i ÅUCS-live fungerar överläkarna Peter Boström och Arto Rantala. Man kan också ställa frågor till experterna under sändningens gång.

ÅUCS forskar och vårdar, experterna Peter Boström och Arto Rantala.

Inga onödiga operationer

Peter Boström säger att diagnosticeringen av prostatacancer har ändrats mycket under de senaste åren. Tidigare användes endast PSA-prov och ultraljud men nuförtiden görs oftare magnetundersökning.

PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen.

– Man får nuförtiden en noggrannare diagnos än tidigare och man kan undvika provbitar som är obekväma och innehåller en del risker.

Tidigare, om PSA-värdet var högt, gjorde man direkt ultraljud och efter det tog man systematiska provbitar men nuförtiden ser man exakt var prostatacancern ligger tack vare magnetundersökning.

Ett klassiskt problem är att alla män får prostatacancerceller i sin prostata i något skede av livet men ganska få får klinisk prostatacancer som är farlig.

– Vi vill inte hitta dessa ofarliga prostatacancerceller, eftersom det kan leda till onödiga operationer, säger Boström.

De ofarliga prostatacancercellerna orsakar inga symtom och de är inte alls farliga. En onödig operation kan minska livskvaliteten och ger inte någon nytta överhuvudtaget.

Prostatascreening komplicerad

Det finns inget nationellt program för prostatacancerscreening såsom det finns för tjocktarmscancer och till exempel mammografi.

Peter Boström rekommenderar att man själv bokar tid för PSA-prov ifall man har cancer i släkten, från cirka 50-års ålder.

– Ifall PSA-värdet är lågt räcker det att man tar provet igen efter 5-7 år. Om det är lite högt men ändå under gränsen så borde man ta provet årligen, säger han.

Ifall värdet är högt bör man undersöka vidare med magnetröntgen.

Screening av prostata är ett hett diskussionsämne bland läkare och andra hälsovårdsproffs.

– Generellt skulle jag vara pro screening men PSA-provet är inte ännu tillräckligt bra, vi borde ha bättre metoder, säger Boström. Magnetundersökning vore bättre men det är för dyrt och komplicerat att bjuda in alla män till magnetundersökning.

 

Sändningens länk hittar du här