Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 13.4.2022 13.16

Ny forskning visar: lindrig blindtarmsinflammation kan läkas av sig själv

Nyckelord:

Ny forskning visar: lindrig blindtarmsinflammation kan läkas av sig själv

En aboensisk forskargrupp har publicerat nya resultat om behandlingen av blindtarmsinflammation: lindrig blindtarmsinflammation kan läkas spontant, av sig själv. Detta nya rön är omvälvande, då den traditionella uppfattningen är att blindtarmsinflammation ska opereras. Faktum är att blindtarmsoperation är det vanligaste kirurgiska ingreppet i världen.   

Paulina Salminen.

Professor, överläkare Paulina Salminen (på bilden) leder en forskargrupp som 6 april 2022 återigen publicerade omvälvande forskningsresultat. Salminen arbetar vid Åbo universitet och Åbo universitetscentralsjukhus.

– I vår pilotundersökning, som var dubbelblindad och jämförde placebobehandling med antibiotikabehandling, framgick att patienter med lindrig sjukdom blev lika väl friska oberoende av vilken behandling de hade fått. Detta betyder att blindtarmsinflammation förefaller att läkas till och med av sig själv.

En av grundtankarna och resultaten i APPAC-forskningsserien har varit att det finns två varianter av sjukdomen inflammerat blindtarmsbihang (allmänt kallad "blindtarmsinflammation") – en lindrig form och en svår form. Det är viktigt att dessa två former skiljs åt och att läkaren på ett övertygande sätt kan utesluta den svåra sjukdomsformen och samtidigt diagnostisera den lindriga sjukdomsformen. 

– Enligt våra nya forskningsresultat behöver lindrig blindtarmsinflammation inte nödvändigtvis ens antibiotikabehandling, än mindre kirurgisk behandling som tidigare gjordes per automatik. Om diagnosen lindrig blindtarmsinflammation är korrekt, är det rätt uppenbart att de flesta patienterna kan behandlas utan operation, säger Salminen. 

– Dessa resultat måste naturligtvis först bekräftas i en större forskning, tillägger Salminen.

Svår blindtarmsinflammation måste oftast opereras

Genom omsorgsfull diagnostik kan patienter med svårare former av blindtarmsinflammation exkluderas. 

– De som har svår blindtarmsinflammation måste så gott som alltid omgående opereras och det inflammerade blindtarmsbihanget måste avlägsnas, säger Paulina Salminen.

Skiktröntgen med datortomografi finns numera att tillgå på många hälsovårdsenheter. Med hjälp av denna undersökning kan man utreda om det gäller lindrig eller svårare blindtarmsinflammation. Den svårare kräver operation. Vi vill givetvis också bespara patienten och utreder därför den lämpligaste röntgenstråldosen som behövs för datortomografi av patienter med blindtarmsinflammation. 

– Det är viktigt att patienten utsätts för så liten stråldos som möjligt. Det verkar som om man med en mindre stråldos för datortomografin kunde skilja mellan lindriga och allvarliga former av blindtarmsinflammation.

Åboforskning visar vägen för resten av världen

Det är över tio år sedan Paulina Salminen fördomsfritt ifrågasatte den etablerade behandlingen av blindtarmsinflammation. Redan resultatet av den första APPAC-studien slog världen med häpnad: De flesta fallen av lindrig blindtarmsinflammation kan mycket väl botas med en antibiotikakur.

– Patienten besparas en onödig operation. Detta är förstås en stor fördel för patienten och medför också inbesparingar för samhället, konstaterar Salminen.

Professor Salminen och hennes forskarteam har gjort Åbo berömt. Den ansedda medicinska vetenskapstidskriften JAMA utsåg den första APPAC-studien till en av årtiondets viktigaste studier med tanke på såväl patientbehandling som folkhälsan.

Under den tid som coronapandemin härjat har t.ex. USA upptagit antibiotikabehandling av lindrig blindtarmsinflammation bland rekommendationerna för god vård.

– Detta förfaringssätt besparar i bästa fall sjukhusresurer i betydande omfattning, konstaterar Salminen.

Trygg och ansvarsfull vård

Vid sidan om sitt forskarvärv har professor Salminen hela tiden fortsatt med sitt kliniska arbete som sjukhuskirurg. Forskning påverkar vården.

– I Finland har vi ett välfungerande offentligt sjukvårdssystem och vi har möjligheter att bedriva högklassig forskning genom gott riksomfattande samarbete. Vårt främsta intresse är patienttryggheten, patienterna kan lita på vårt hälsovårdssystem och på de kliniska studier som bedrivs i vårt land, säger professor Salminen.

APPAC-studiens huvudkvarter ligger visserligen i Åbo, men har väckt intresse i hela världen. Salminen medverkar aktivt i det globala forskarsamfund som genom internationellt samarbete vill befrämja standardiserad diagnostik och optimal användning av olika behandlingsalternativ. 

Den nyaste APPAC 3 -studien är viktig också med tanke på antibiotikaresistensfrågan. Härnäst kommer dessa resultat att användas i en jämförande APPAC 4 -studie, där patienterna får antingen antibiotikatabletter eller identiska placebotabletter (overksamma tabletter) med sig då de hemskrivs från sjukhusakuten. 

Se video (på finska): Tiede uudistaa hoitoa