Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 25.11.2021 15.50

Ökat tryck på ÅUCS intensivvård av coronapatienter kan leda till att fler operationer skjuts upp

Nyckelord:

Hittills under pandemin har allt som allt 110 coronapatienter fått intensivvård på Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS). Idag fredag 26.11.2021 får fem patienter intensivvård på ÅUCS.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd löper ovaccinerade en 19 gånger större risk att hamna på sjukhus än de som är vaccinerade mot corona. Risken för att hamna få intensivvård är 33 gånger större för ovaccinerade.

ÅUCS intensivvårdsavdelnings överläkare, docent Mika Valtonen anser att varenda en som inte ännu vaccinerat sig mot corona kunde ta vaccinet.

– Det är helt klart att alla vaccin kan ha vissa biverkningar men dess risk är av helt annan klass än hotet för att få en allvarlig coronasjukdom.

Eftersom vaccinet skyddar mot en allvarlig sjukdom och mot att hamna få intensivvård råder det inget tvivel enligt Valtonen att vaccinet lönar sig att ta. Valtonen är också ordförande för Finlands intensivvårdsförening.

En koronapatient svänger på mage.

På bilden: att svänga en koronapatient på mage är en mångprofessionell process som kräver felfritt samarbete. Foto: Patricia Bertényi.

Mortaliteten för coronapatienter i intensivvård 11 procent

ÅUCS genomsnittliga tid för hur länge en coronapatient behöver intensivvård är elva dygn. Ett dygn intensivvård kostar samhället cirka 3000 euro, så i genomsnitt betyder det att räkningen för vården av en coronapatient som behöver intensivvård är cirka 33 000 euro. Därtill kommer tilläggskostnader för övrig sjukhusvård och tiden som konvalescent.

Dödligheten för coronapatienter i intensivvården är cirka 11 procent på ÅUCS.

Coronapatienternas mortalitet på intensivvårdsavdelningen är närmare tre gånger större än för övriga intensivvårdspatienter. Dödligheten för alla patienter på intensivvårdsavdelningen på ÅUCS var ifjol 3,3 procent. Dödligheten på vårdavdelningen för coronapatienter på ÅUCS är 2,5 procent.

Den genomsnittliga åldern för coronapatienter som fått intensivvård på ÅUCS är 52 år. Av dem har 70 procent varit män. 

Mika Valtonen.

På bilden: Mika Valtonen, ÅUCS intensivvårdsavdelnings överläkare. Foto: Nadine Karell.

Ovaccinerade löper största risken att behöva intensivvård

Under tiden september till november 2021 hade ÅUCS intensivvårdsavdelning 35 coronapatienter, varav fyra har haft två vaccindoser. Av dessa fyra var tre närmare 70-åringar och varenda en av dem hade allvarliga grundsjukdomar.

– Med andra ord har 89 procent av de coronapatienter som behövt intensivvård varit ovaccinerade från september tills dagens dato, säger Mika Valtonen.

Mängden vaccinerade patienter på sjukhuset kommer enligt honom att öka eftersom det nu finns så mycket smitta i rörelse och då kommer oundvikligt en del att behöva sjukhus- och intensivvård.

– Dessa personer har ofta någon eller några bakomliggande orsaker, såsom hög ålder eller betydande grundsjukdomar. Ifall man är frisk, två gånger vaccinerad och 60-åring eller yngre så är risken liten för att hamna få intensivvård på grund av corona.

Ständigt under press

För den så kallade tunga intensivvården finns det för tillfället i Finland reserverat cirka 250 vårdplatser. För hela Finlands del har man uppskattat att av sjukhusens egna platser kan högst 20 procent riktas till coronapatienter utan att det inverkar negativt på de patienter som behöver övrig intensivvård.

I Finland betyder det här alltså 50 coronapatienter i intensivvård. I till exempel Helsingfors betyder det 15 patienter och på ÅUCS fem patienter.

– Vi har normalt 24 platser men under hela hösten har vi bara kunna ha 20 platser öppna, delvis på grund av corona men också på grund av bristen på vårdpersonal. Vi har alltså fyra platser färre än normalt. Fem coronapatienter belastar därför redan vår avdelning avsevärt.

På ÅUCS har man hittills varit tvungen att flytta ett tiotal operationer som krävt intensivvård på grund av bristen på intensivvårdsplatser och det här hotet ligger över sjukhuset hela tiden.

– Detta är det sorgliga priset för det här. Andra människor måste lida då mängden coronapatienter ökar.

Coronasituationen syns också på en bredare front på sjukhuset. Den belastar bland annat jouren, diagnostiken och övriga avdelningar än infektionsvårdsavdelningarna. På ÅUCS har man varit tvungen att omorganisera verksamheten också på övriga håll.

De coronapatienter som fått intensivvård och överlevt, kan också med otur få bestående men av sjukdomen.

– Vi har inte ännu tillräckligt med material för att säga något med säkerhet om hur coronapatienterna mår efter intensivvårdsbehandling. Det som vi ändå vet med säkerhet är att det alltid tar flera månader att återhämta sig från sjukdomen och vissa får bestående skador på lungorna som kan begränsa funktionsförmågan för resten av livet, säger Valtonen.

Närmare 550 patienter på vårdavdelningen under pandemin

Från början av september till 21 november 2021 har man tagit emot 145 koronapatienter till ÅUCS infektionsavdelning. Av dessa har 70 procent varit ovaccinerade, åtta procent har fått en vaccindos och 22 procent har fått två vaccindoser.

Under hela pandemin har det hittills kommit 547 coronapatienter för avdelningsvård. Av dessa har 526 varit vuxna och 21 barn, alltså under 16 år.

Tiina Hirvioja.

På bilden: Specialistläkare Tiina Hirvioja från ÅUCS infektionsavdelning.

– I början av pandemin tog vi i bruk syrgasapparater med högtryck på vårdavdelningarna och användningen av dem har blivit rutin. Coronapatienternas symtom och utveckling av sjukdomsbild har under pandemins gång blivit bekanta för oss. I huvudsak klarar vi bra av att förutse situationer där risken för att patientens mående försvagas, och då är vi i tät kontakt med intensivvårdsavdelningens personal och diskuterar i ett tidigt skede om eventuella patientförflyttningar, säger specialistläkare Tiina Hirvioja från ÅUCS infektionsavdelning.