Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 11.10.2022 16.48

Vaccinationerna är ytterst viktiga för personer som hör till riskgrupp

Nyckelord:

Coronaepidemin svängde och började tillta i mitten av september och antalet fall ökar nu sakta. Incidensen under de två senaste veckorna som Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelat är 292 fall per 100 000 invånare i Egentliga Finland.

Nu då epidemin tilltagit har också sjukhusbelastningen börjat växa.

– På tisdagsmorgonen fick 31 coronapositiva patienter vård på Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS), varav 14 fick vård på grund av coronavirusinfektion, säger ÅUCS infektionsläkare Harri Marttila. Hos 17 patienter hittades corona som ett bifynd och de vårdas i första hand för något annat än för corona.

– Sjukhuset klarar sig med dessa siffror, trots att belastningen är större än för en månad sedan. Vi har så många patienter som bör isoleras att de tillsammans skulle fylla ungefär en avdelning, säger Mikko Pietilä, tf. direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

THL rekommenderar en ny boostervaccination mot corona i höst för alla som fyllt 65 år, alla som fyllt 18 år och hör till medicinska riskgrupper samt alla som fyllt 12 år och som har kraftigt nedsatt immunförsvar.   

– Vaccinationer som är anpassade för coronavirusvarianten som nu cirkulerar är redan i användning i Egentliga Finland. Med boosterdoser strävar man till att framförallt förhindra behovet av sjukhusvård för äldre och personer i riskgrupp och få ner antalet dödsfall på grund av corona, säger Harri Marttila.

THL rekommenderar att man tar boostervaccinet i november eller december, samtidigt som influensavaccinet.

Rekommendationen om näs-munskydd hålls oförändrad

Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp diskuterade rekommendationen om näs-munskydd på sitt möte den 11.10.2022 och kom fram till att hålla fast vid den nuvarande rekommendationen. Näs-munskydd används till exempel  i offentliga inomhusutrymmen och i offentliga trafikmedel på väg till behandling eller testning av misstanke om coronasmitta.

Användning av näs-munskydd rekommenderas också för besökare och personal på alla verksamhetsenheter inom hälsovården, på serviceboendeenheterna med heldygnsomsorg, på serviceenheterna för personer med funktionsnedsättning, inom institutions- och hemvården för äldre personer, för personer som hör till någon riskgrupp och, vid behov, inom socialvården. Läs en noggrannare beskrivning av rekommendationen här.

– Huvudprincipen är att näs-munskydd kan användas av alla som vill det. Dess användning är fullkomligt normalt i samhället, säger Pietilä.