Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 30.11.2021 12.16

Beslut som fattades av fullmäktige för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 30.11.2021

Nyckelord:

Fullmäktige för kommunförbundet för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt sammanträdde till möte 30.11.2021.  Vid sitt första möte fattade fullmäktige följande beslut:

  • Denna budget kommer att bli den sista i sjukvårdsdistriktets historia, eftersom sjukvårdsdistriktet fusioneras fr.o.m. 1.1.2023 med Egentliga Finlands välfärdsområde. 
  • Fullmäktige förlängde ikraftvarandet av organiseringsplanen för Egentliga Finlands social- och hälsovård och stadfäste organiseringsavtalet för år 2022 gällande specialsjukvården inom Åbo universitetscentralsjukhus specialansvarsområde.  

Sjukvårdsdistriktets direktör Matti Bergendahl föreläste för fullmäktige under rubriken "Mot Egentliga Finlands välfärdsområde":

Egentliga Finland är ett av de få landskap i Finland där befolkningen förväntas öka fram till år 2040. Samtidigt åldras befolkningen.  Vårt landskap har de flesta social- och hälsovårdsorganisationer samt organisationer inom räddningsväsendet som är involverade i organiseringen av välfärdsområdet – antalet olika aktörer uppgår till 28.  Samtidigt är våra klient- och patientdatasystem synnerligen splittrade.  Vår verksamhetsomgivning är på många sätt utmanade.  

Jag tror att vårt välfärdsområde kommer att vara det välfärdsområde i Finland som kanske får den allra största nyttan av social- och hälsovårds- samt räddningsväsendereformen.  Vi har massor av arbete framför oss på vägen mot Egentliga Finlands välfärdsområde.  Vår uppgift är att genomföra reformen under god kontroll så att våra klienter märker tydligt hur servicen blivit bättre och lättare att nå.   Det yttersta målet för reformen är att minska på skillnaderna i välstånd och hälsotillstånd mellan medborgarna.

Resan mot detta mål kommer att ta tid.  Det är klart att vi inte kommer att vara fullständigt klara med förberedelserna i början av år 2023, då sjukvårdsdistriktets verksamhet fusioneras med det blivande välfärdsområdet för Egentliga Finland.  

Vi har dock under hösten kommit väl i gång med förberedelserna av välfärdsområdet och detta har skett i samarbete med många intressentgrupper.  I allt beredningsarbete beaktar vi regionens universitet, samarbetsområdet som helhet och regionens tvåspråkighet.  I Egentliga Finland bär vi ansvaret för att koordinera samarbetsavtalet mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena – något som ska finansieras av ministeriet och vilket ska beslutas om innan arbetet kan börja.  

Totalt har vi beviljats och ansökt om statsunderstöd för välfärdsområdets verksamhet för detta år till ett belopp på 1,4 miljoner euro och för år 2022 förväntar vi statsunderstöd på ca 4,4 miljoner euro.  

Inkommande år 2022 kommer att bli det sista verksamhetsåret för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.  Vi har ett flertal bindande målsättningar för nästa år och av dessa hänför sig två bindande målsättningar till att uppbygga välfärdsområdet.  

Reformen är unik och omvälvande för hela vår bransch.  Inom sjukvårdsdistriktet är vår uppgift att se till att servicen som vi erbjuder våra klienter fortsätter minst lika högklassig som hittills.  Nu då vi ställer in vår färdriktning mot nya mål, litar jag på den stenhårda sakkunskapen som vår personal har  och på vår förmåga att förnya vår verksamhet.

Förvaltningsöverskötare för sjukvårdsdistriktet

Fullmäktige valde doktorn i hälsovetenskap Tarja Heino-Tolonen till tjänsten som förvaltningsöverskötare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.  Till uppgifterna hör att i vid omfattning ansvara för den vårdvetenskapliga forskningen och att uppfölja att den förverkligas, vilket ska ske i samråd med nationella och internationella aktörer.  Dessutom hör det till tjänsteuppgifterna att ansvara för vårdarbetets innehåll och metodevaluering och för samarbetet med patientorganisationer.  Förvaltningsöverskötaren ska också föra Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts talan i det nationella och internationella samarbetet.

Föredragningslistorna och protokollen gällande sjukvårdsdistriktets fullmäktigemöten publiceras på webbadressen http://vsshp.ktweb.fi