Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 28.4.2020 16.50

Coronakrisen: Sjukvårdsdistriktet förbereder sig för ekonomiska svårigheter

Nyckelord:

Coronavirusepidemin har väsentligt försvagat ekonomin för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, eftersom den höjda beredskapen att vårda coronapatienter till följd av beredskapslagen har hämmat den normala sjukhusverksamheten. Styrelsen för sjukvårdsdistriktet beslöt 28.4.2020 skrida till åtgärder som kan omfatta bl.a. tillfälliga permitteringar.

Pengar.

Till skillnad från många andra sjukhusdistrikt har icke-brådskande, planerad behandling inte helt upphört i Egentliga Finland. Enligt aktuella uppskattningar har patientantalet minskat med 20–50 procent inom de flesta specialiteter.

– Minskningen beror delvis på annullering av åtgärder för att bibehålla sjukhusdistriktets beredskap, men också patienterna själva har i betydande grad annullerat sina tider. Antalet patienter som intas genom akutmottagningen har också minskat, åtminstone tillfälligt, säger Göran Honga, direktör för sjukvårdsdistriktet.

Om undantagsförhållandena fortsätter fram till slutet av juli, kan underskottet bli 54 miljoner euro. Faktureringen från medlemskommuner skulle ge ett underskott på 44,2 miljoner euro. Enligt en preliminär uppskattning kommer undantagsförhållandena på grund av coronaviruspandemin att kännas av också nästa år, och då kommer arbetet för att få bort vårdköerna och förseningarna av vården att medföra ökat kostnadstryck för kommunerna.

Sjukvårdsdistriktet har insatt åtgärder för att minska de negativa hälsoeffekterna och ekonomiska effekterna av situationen. Serviceproduktionen för den icke-brådskande vården bibehålls så normal som möjligt med tanke på coronavirussituationen. Personalen uppmuntras ta frivilliga semestrar och ledigheter.

– Men om undantagsförhållandena fortsätter länge och om patientantalet förblir lågt, kan det i vissa enheter uppstå en situation där det inte är möjligt att reducera personalens arbetsinsats tillräckligt och på ett ändamålsenligt sätt. En sista utväg vore tillfälliga uppsägningar, säger Honga.

Vid behov kan sjukvårdsdistriktets direktör inleda samarbetsförhandlingar omfattande hela personalen. Några uppsägningar blir det inte. Den maximala längden för eventuella permitteringar skulle vara 90 dagar.

Honga säger sig förstå att detta kan verka orättvist för personalen som konsekvent har gjort sitt bästa. Enligt honom har förberedelserna för coronavirusepidemin och behandlingen av patienterna i sjukvårdsdistriktet skett på ett exemplariskt sätt.

Styrelsens politik är ett sätt att förbereda sig för den förestående coronavåren vars förlopp är svårt att förutsäga.

– För tillfället befinner vi oss inte i en situation där permitteringar skulle behövas, men vi strävar t.ex. till att prioritera användningen av semestrar tidigt under semesterperioden och att uppmuntra personalen till andra frivilliga semester- och aktivitetsarrangemang. Således påbörjar vi inte ens några förhandlingar på lätta grunder. I stället försöker vi påverka utvecklingen på alla andra tänkbara sätt, betonar Honga.

Text: Suvi Vainio

Bild: Pixabay