Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 10.9.2020 13.16

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt – coronaöversikt 10.9.2020

Nyckelord:

Coronavirusläget i Egentliga Finland är stabilt.  Under den tidiga hösten märks en förskjutning av coronainfektionera till yngre åldersgrupper.  

 Under hösten har det varit färre fall av allvarliga sviter efter coroninfektion än under våren.

– Antalet cronaviruspatienter som behövt intensivvård är nu mindre än under epidemins första våg.  Detta kan bero på att yngre personer än tidigare smittas nu.   De flesta som insjuknar i coronainfektion nu är i åldern 20–40 år, säger Esa Rintala, ansvarig överläkare för infektionssjukdomar inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Han rekommenderar t.ex. för studentorganisationerna att de skulle begränsa sina sammankomster.

– Vi rekommenderar inte massmöten, där man använder t.ex. rusmedel. Då vill deltagarna glömma säkerhetsföreskrifterna och det finns en risk för masspridning av coronainfektionen, poängterar han.   

Det går bra att arrangera tillställningar där säkerhetsavstånden håller, t.ex. teaterföreställningar. Regionförvaltningsverket har utfärdat instruktioner som gäller tillställningar och möten.

Av alla coronasmittor i Egentliga Finland står knappt 40 procent i samband med arbets- eller fritidsresor utomlands och 15 procent är smittor som spridit sig inom familjen.  Under augusti kunde cirka 70 procent av smittkedjorna utredas.

– För personer som återvänder till Finland från länder som klassats som riskländer är det oerhört viktigt att hålla sig i frivillig karantän i två veckors tid. Alla sociala kontakter måste undvikas under den tiden, poängretarar överläkare Rintala.

Färre än fem patienter vårdas nu på distriktets sjukhus på grund av coronainfektion. 

Inom specialansvarsområdet för Åbo universitetscentralsjukhus (Åucs) har nu det första coronavirusrelaterade dödsfallet registrerats efter sommaren. Sedan epidemin utbröt har totalt 20 personer dött i coronarelaterad sjukdom inom distriktet.  Sjukvårdsdistrikten Egentliga Finland, Satakunda och Vasa hör till Åucs specialansvarområde. 

Covid-19 fall i Egentliga Finlands sjuvårdsdistriktets område, från 2.3.2020.

Koronarinfektioner bekräftade i sjukhusområdet sedan 2.3. Bildens innehåll förklaras i textformat efter bilden.

Figuren visar coronavirusfallen fr.o.m. 2.3.2020 hos personer bosatta i Egentliga Finland. Statistiken visar att antalet coronafall var störst i april.  Antalet smittfall minskade under maj och förblev lågt under månaderna juni och juli 2020.  Sedan början av augusti har antalet ökat igen.  Grundnivån för antalet fall har stigit, trots att antalen inte ökat sedan vecka 33.

Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har antalet personer som insjuknat i coronainfektion per den 6.9.2020 stigit till 477. Incidensen för coronasmittan har sjunkit till 5,4 per 100 000 invånare (5.9.2020) från 7,5 en vecka tidigare.  Inom hela landet har siffran sjunkit från 6,1 senaste vecka till 5,4 per den 5.9.2020. 

Kanske snuvan beror på rhinovirus?

Också andra luftvägsvirus än corona grasserar i Egentliga Finland.

– Den huvudsakliga orsaken till förkylning är för närvarande rhinovirus. Vi gjorde en omfattande undersökning av förekomsten av olika luftvägsvirus i 30 slumpmässigt valda coronaprover.  Rhinovirus förekom i 22 av dessa prover, berättar Tytti Vuorinen, överläkare för molekylär mikrobiologi och virologi vid Åucs.

Svarstiden för coronatestning som utförs av laboratoriet vid Åucs (Tykslab) har blivit allt kortare.  Den genomsnittliga tiden från provtagning till svarsredovisning har varit under ett dygn under pågående vecka.

Antalet coronaprover har minskat i jämförelse med rekordsiffrorna i augusti.  Kliniska mikrobiologiska laboratoriet vid Åucs analyserade senaste vecka 910 prover i snitt per dag; motsvarande siffra veckan innan var 1020.  

– Senaste vecka sjönk andelen positiva coronafynd i proverna ytterligare och var 0,08 procent. På basis av antalet prover i början av denna vecka kan man anta att antalet prover sjunker ännu en aning, säger Kaisu Rantakokko-Jalava, avdelningsöverläkare för laboratoriet.  

Vi påminner om att var och ska iaktta tillräcklig distansering vid alla möten, tvätta sina händer regelbundet och följa hygienisk hosttekik - detta gynnar din egen och andras hälsa.

* Siffrorna uppdateras dagligen i enlighet med registreringen av data.  Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt  rapporterar alla fall av coronasmitta som konstaterats inom sjukvårdsdistriktets område, oberoende av var provet tagits och var provet analyserats. Prover som tagits på Åbo flygfält och som utfallit positivt registreras i Åbo, ifall personen saknar permanent adress i Finland.  I THL:s register över smittsamma sjukdomar registreras fallen där personen är bosatt i Egentliga Finland under landskapet Egentliga Finland, trots att provet kanske tagits utanför Egentliga Finland.

Innan du tar kontakt och uppsöker coronatestning rekommenderar vi egenbedömning av symtomen på Omaolo-tjänsten.

Läs mer om situationen i hela landet: Nationella coronaläget enligt THL

Läs sammanställning av innehållet i coronarestriktionerna av Regionförvaltningen i Sydvästra Finland.

 

Text: Suvi Vainio