Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 27.8.2020 16.50

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt – coronaöversikt 27.8.2020

Nyckelord:

Antalet coronavirusinfektioner befinner sig i lindrig ökning i Egentliga Finland. I internationell jämförelse är dock antalet smittfall fortfarande mycket lågt. Jämfört med läget i våras, då antalet smittfall i mars uppgick till 193, har antalet fall i Egentliga Finland i augusti uppgått till 58 (per 26.8.2020), vilket alltså är mindre än en tredjedel under dessa jämförelsemånader.

En stor del av dem som fått smittan inom vår region är för närvarande unga vuxna. Merparten (70 %) av smittorna kan härledas till utländsk smittkälla. Dessutom ingår smittor inom familjen i statistiken.

FIGUR 1: Antalet coronasmittor hos personer bosatta i Egentliga Finland under tiden 1.3.–25.8.2020. Källa: Egentliga Finlands register för smittsamma sjukdomar.

Antalet coronasmittor hos personer bosatta i Egentliga Finland under tiden 1.3.-25.8.2020.

Figuren 1 visar konstaterade fall av coronasmitta under tiden 1.3.–25.8.2020 hos personer bosatta i Egentliga Finland. Vi ser att antalet smittfall var högst under april. Antalet smittfall minskade under maj och antalet förblev lågt under månaderna juni och juli 2020. Under augusti har antalet fall åter ökat en aning vid jämförelse till högsommarmånaderna.

FIGUR 2: Antalet coronavirustest som analyserats av Åucs laboratorium för klinisk mikrobiologi 1.3.–23.8.2020. Källa: Egentliga Finlands register för smittsamma sjukdomar.

Antalet coronavirustest som analyserats av Åucs laboratorium för klinisk mikrobiologi 1.3.-23.8.2020.

Figuren 2 visar antalet coronatester som utförts vid Åucs laboratorium för klinisk mikrobiologi under tiden 1.3.–25.8.2020. Vi ser att antalet tester ökat konstant sedan i våras. Antalet varierar dock från dag till dag. Den aktuella testningsantalet är redan uppe i ca 1400 per dygn.

Bekräftade fall i VSSHP-området

Under de senaste 7 dygnen (18.8.–25.8.2020) har man inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt registrerat totalt 19 nya fastställda fall av coronasmitta. Inga coronavirusrelaterade dödsfall har konstaterats under den gångna veckan.*

Incidensen av nya smittfall inom Egentliga Finland var 5,2 fall per 100 000 invånare (22.8.2020) och 3,2 i hela landet (22.8.2020).

Institutet för hälsa och välfärd THL ger följande lägesrapport om situationen i riket.

Tyvärr är rådgivningen och telefonservicen överbelastade

Behovet av coronatestning har ökat mycket kraftigt under de senaste veckorna. Jouren upplever kraftig köbildning på grund av personer som söker sig för testning samt det ökade behovet av rådgivning och telefonservice. Väntetiden till provtagning inom sjukvårdsdistriktet kan för närvarande bli t.o.m. 4 dagar och provsvaret fås i snitt inom 3–4 dagar.

– Klienterna har nog visat förståelse för köbildningen. Jag uttrycker mitt tack för det tålamod som klienterna visat gentemot vår personal. Var och en kan bidra till att utjämna kötoppar. Det lönar sig inte alls att fråga efter testresultatet per telefon – svaren nerladdas på Mina Kanta-sidorna omedelbart sedan testet är klart. Om det visar sig att provet är positivt (utvisar alltså att personen har coronasmitta), tar vi alltid kontakt med klienten per telefon. Det finns klienter som ringer efter svaren upprepade gånger och detta bara ökar trängseln till telefonservicen, berättar Sirpa Rantanen, VD för Åucs Akuten.

Innan du tar kontakt och innan du söker dig för coronatestning, rekommenderar vi att du gör en egenbedömning av dina symtom på Omaolo-tjänsten som finns på nätadressen.

Av alla prov som tagits under den gångna veckan har 0,1 procent varit positiva för coronasmitta. Av alla som testats har ca 24 procent varit 10 år eller yngre – i juni var siffran bara hälften av detta, ca 12 procent.

Inom sjukvårdsdistriktet finns patienter med coronasmitta eller med misstanke om coronasmitta som ligger inne för sjukhusvård. Hos en del av dessa har dock coronatestet varit negativt.

Vi påminner om att det är viktigt att hålla avstånd till andra människor vid alla möten, att tvätta händerna regelbundet och att följa god hygien vid hosta – detta för din egen och andras hälsa.

Sjukvårdsdistriktet förbättrar systematiskt sin beredskap att bemöta coronavirussituationen

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt efterlyser mer detaljerade nationella anvisningar för coronatestning.

– Vi vill garantera att vi kan fokusera våra personresurser och våra ekonomiska resurser så ändamålsenligt som möjligt. Då kan vi förkorta väntetiderna till testningen, vilket förhindrar spridningen av coronaviruset. Vi ökar vår beredskap för en eventuell intensifiering av pandemins andra våg andra på många olika sätt, berättar Mikko Pietilä, chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Nya testningsställen grundas inom regionen och provtagnings- och analysresurserna förstärks i samarbete med medlemskommunerna.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt anser att det är mycket viktigt att staten ersätter till fullo alla kostnader som uppstår av förebyggandet av coronaspridningen. Detta måste inkludera kostnaderna för personalökningen vilka är betydande.

Mer information om corona i VSSHP-området

Coronavirusepidemin år 2020


* Siffrorna uppdateras dagligen i enlighet med registreringen av data. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt rapporterar alla fall av coronasmitta som konstatarets inom sjukvårdsdistriktets område, oberoende av var provet tagits och var provet analyserats.  Prover som tagits på Åbo flygfält och som utfallit positivt registreras i Åbo, ifall personen saknar permanent adress i Finland. I THL:s register över smittsamma sjukdomar registreras fallen där personen är bosatt i Egentliga Finland under landskapet Egentliga Finland, trots att provet kanske tagits utanför Egentliga Finland.