Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 3.9.2020 16.50

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt: coronaöversikt 3.9.2020

Nyckelord:

Hösten har medfört en lätt ökning i antalet coronasmittor i Egentliga Finland.  

Under de senaste sju dygnen (25.8.– 1.9.2020) har 28 nya fall av coronavirussmitta bekräftats inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

De flesta (7) har fått smittan på annat håll i Finland än i Egentliga Finland, där de har sin hemkommun.   En stor del (6) av smittorna har fortfarande skett inom familjerna, medan smittkällan i två fall har varit utomlands.  Dessutom ingår i statistiken för Egentliga Finland två personer som kommit med flyg från Skopje, eftersom de inte har sin hemkommun i Finland.  *

– Spårningen av smittkedjorna har lyckats väl i Egentliga Finland.  Smittkällan har utretts eller håller på att utredas för så gott som alla med coronasmitta, säger överläkare Esa Rintala, ansvarig för bekämpningen av smittsamma sjukdomar inom sjukvårdsdistriktet.

Färre än fem patienter vårdas vid Åucs sjukhus på grund av coronavirussjukdom.

Bild: Bekräftade Covid 19 fall i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt från den 8 mars 2020.

Koronarinfektioner bekräftade i sjukhusdistriktet 8.3 - 2.9.2020. Bildens innehåll förklaras i textformat efter bilden.

Figuren visar antalet coronavirusfall under tiden 8.3.2020 – 2.9.2020 hos personer bosatta inom Egentliga Finland. Det framgår att antalet positiva fall var störst under april månad. Antalet sjönk under maj och bibehölls på en klart lägre nivå under juni och juli.  Från och med augusti har antalet positiva fall åter ökat något jämfört med högsommarmånaderna. 

Incidensen av nya fall inom Egentliga Finland har varit 7,5 fall per 100 000 invånare (31.8.), medan siffran veckan innan (22.8.) var 5,2 (22.8). Den riksomfattande siffran är nu (1.9.) 6,1 och 3,3 veckan innan (22.8.). Totala antalet coronafall i Egentliga Finland uppgår till 474 fall (2.9.).

Andelen positiva fynd av de prover som testats vid Åucs laboratorier förra veckan (vecka 35) var 0,2 procent.

Testerna analyseras allt snabbare

I samband med att skolorna åter började ökade antalet coronatester kraftigt, vilket gjorde att det tog längre tid att få resultaten. Detta har varit övergående.  Laboratoriet för klinisk mikrobiologi vid Åucs ska småningom nå normala väntetider med hjälp av personalens insatser och ny analysapparatur.

Under sista veckan i augusti analyserades 7444 coronaprover vid Åucs mikrobiologiska laboratorier. Siffran är mångfaldig jämfört med läget i början av augusti.  

I slutet av augusti nådde antalet coronavirusprover som analyserats vid Åucs 40.000.

Coronaprovtagningen på personer som remitterats till laboratoriet för detta sker för närvarande vanligen samma eller följande dag. Den aktuella väntetiden till laboratoriet meddelas då personen bokar tid för testet.  Exempelvis tog det i snitt två dygn från provtagning till resultatredovisning för de prov som blev klara tisdagen 1.9. Nu förefaller det som om testsvaren för proven som tas under resten av denna vecka blir klara inom 1–2 dygn efter provtagningen.

– Vi gör hela tiden vårt bästa för att kunna betjäna också nu, då efterfrågan på coronatestning stigit så kraftigt. Det är ingen orsak att fråga efter resultaten per telefon - detta leder bara till svårare köbildning för vår telefonservice. Om testresultatet är positivt, tar vi alltid kontakt med patienten själv per telefon, berättar  Kaisu Rantakokko-Jalava,  avdelningsöverläkare för laboratoriet.

Uppsök sjukvård såsom tidigare

Åucs arbetar för närvarande normalt. Coronaläget påverkar inte tillgången på vård för andra patienter. Sjukvårdsdistriktet påminner att det är farligt att avboka överenskomna tider för undersökning av allvarliga akuta tillstånd. 

– Det finns många sjukdomar som måste utredas och behandlas utan dröjsmål. Vårt sjukhus fungerar för fullt och man kan uppsöka oss tryggt, även om coronaläget skulle försvåras.  Då epidemin började fann vi att patienter t.ex. med bröstsmärta och stroke uppsökte oss efter onödigt dröjsmål. Corona får under inga omständigheter höja tröskeln för att uppsöka vård, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare för Åucs.

Coronablinkern hjälper

Coronablinkern är en smarttelefonapplikation som Institutet för hälsa och välfärd THL har skapat och som används för att förhindra spridning av coronaviruset. Med hjälp av applikationen blir det lättare att bryta smittspridningskedjorna.

– Med hjälp av applikationen kan medborgarna själva medverka till att spridningen av coronaviruset hindras och därigenom skydda sig själva och sina anhöriga, påpekar dr Rintala.

Coronablinkern ger användaren information om hen eventuellt exponerats för coronaviruset och upplysningar om hur hen då ska göra.

Vi påminner om att var och ska iaktta tillräcklig distansering vid alla möten, tvätta sina händer regelbundet och följa hygienisk hosttekik - detta gynnar din egen och andras hälsa.

* Siffrorna uppdateras dagligen i enlighet med registreringen av data.  Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt  rapporterar alla fall av coronasmitta som konstaterats inom sjukvårdsdistriktets område, oberoende av var provet tagits och var provet analyserats. Prover som tagits på Åbo flygfält och som utfallit positivt registreras i Åbo, ifall personen saknar permanent adress i Finland.  I THL:s register över smittsamma sjukdomar registreras fallen där personen är bosatt i Egentliga Finland under landskapet Egentliga Finland, trots att provet kanske tagits utanför Egentliga Finland.

Innan du tar kontakt och uppsöker coronatestning rekommenderar vi egenbedömning av symtomen på Omaolo-tjänsten.

Läs mera: Nationella coronaläget enligt THL