Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 24.8.2020 16.50

Öppettiderna för jouren i Loimaa- och Nystadsområdena förändras 1.9.2020

Nyckelord:

Öppettiderna för jourmottagningarna i Loimaa och Nystad förkortas med 2 timmar från och med 1.9.2020. Från och med början av september betjänar jouren dagligen klockan 8.00–20.00.

Ambulans framför akutinredningen på Tyks Loimaa sjukhus.

Bilden visar ingången till akutmottagningen på Tyks Loimaa sjukhus. Foto: Talvikki Härmä.

Orsakerna till den förkortade betjäningstiden ligger i det minskade antalet jourbesök på mottagningarna och kommunernas ekonomiska läge.

Vi riktar våra resurser dit behovet är större, men dock så att vi kan säkerställa så väl som möjligt jourtjänsterna också för befolkningen inom närsjukhusområdena.  Målsättningen är att reducera läkarköptjänsterna under jourtid och att gradvis öka insatserna av akutläkarna inom Åucs Akuten på dessa mottagningar,  säger Sirpa Rantanen, verkställande direktör för Tyks Akuten.

Jouren är avsedd för personer som behöver brådskande hjälp. Brådskande betyder vårdbehov som inte kan framskjutas till nästa dag utan att patientens hälsa äventyras. Innan någon beger sig iväg till jouren är det viktigt att ringa vår telefonservice, alternativt att bedöma vårdbehovet med hjälp av nätapplikationen Omaolo som finns på nätadressen omaolo.fi.

Ring 112 i nödfall  

Om det gäller nödfall eller omedelbart behov av vård, ska man alltid ringa 112.  Hjälpbehovet är omedelbart om det gäller livshotande situationer. Exempel på sådana situationer är om personen inte andas eller inte går att väcka. Tecken på plötslig sjukdom kan också vara andnings- och talsvårigheter eller bröstsmärta i kombination med kallsvett och kraftlöshet.

Regionens dygnet-runt samjourer finns vid Åucs T-sjukhus och Åucs Salo sjukhus.

Sätt hemmets medicinskåp i skick!

Vi påminner om att jouren ingalunda behöver kontaktas i alla hälsofrågor.  Hälsocentralen betjänar i frågor om receptförnyelse och sjukintyg.