Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 3.7.2020 16.50

Åucs startar undersökning för behandling av covid-19

Nyckelord:

Jarmo Oksi.

Av alla coronapatienter som behöver sjukhusvård hamnar en tredjedel på intensiven. Risken för flerorgansvikt är dessutom förhöjd för patienter med allvarlig coronainfektion. Åbo universitetscentralsjukhus (Åucs) startar en läkemedelsprövning för att utreda effekten av läkemedlet tocilizumab vid behandlingen av coronapatienter.

Infektionsöverläkaren vid Åucs Jarmo Oksi berättar med iver om undersökningen som gäller behandling av coronainfektionen (covid-19) och som kör igång under sommaren. Han är prövningens ansvarigläkare.

– I prövningen medtas frivilliga patienter som inkommit på sjukhuset för vård av covid-19-infektion som kompliceras av syresättningsstörning och entydiga tecken på s.k. cytokinstorm, d.v.s. en allvarlig inflammationsreaktion, berättar han.

Man antar att dödsorsaken i vissa fall har varit cytokinstorm, som är en genomträngande inflammation i hela kroppen. Med cytokinstorm avses kroppens immunologiska försvarsreaktion där produktionen av inflammationsmedierande substanser, s.k. cytokiner, ökar kraftigt.

Enligt Oksi är störningen i syresättningen och cytokinstormen tecken på att patienten inom de närmaste dagarna kan utveckla akut andnödssyndrom (ARDS), ett tillstånd som ofta kräver respiratorbehandling.

En tredjedel av coronapatienterna på sjukhus hamnar på intensiven

Oksi beskriver hur en person som insjuknat i covid-19-infektion kan inledningsvis ha endast lindriga symtom.  Även patienter som senare behöver intensivvård förefaller att inledningsvis vara i bra skick.

– Cirka 20 procent av alla som insjuknar får allvarliga symtom. Hos dessa patienter försvåras andningen kraftigt och i datortomografibilder ses omfattande lungförändringar, berättar överläkare Oksi.

Inom loppet av några dagar kan sjukhuspatientens andningssvårigheter försvåras ytterligare, risken för ARDS ökar och behovet av respiratorbehandling blir uppenbar. Samtidigt kan inflammationen i de små blodkärlens innerväggar aktivera koagulationsfaktorer vilket leder till blodproppar på olika håll inom kroppen. Detta kan leda till skador t.ex. på hjärtat, hjärnan och njurarna. Ytterst uppkommer flerorgansvikt i kroppen. Flerorgansvikt är livsfarligt. Enligt Oksi kan kroppens överaktiverade tillstånd p.g.a. cytokinstormen vara farligare för patienten än den ursprungliga virussjukdomen.

– Internationell forskning visar att av alla patienter med covid-19-infektion som behöver sjukhusvård hamnar en knapp tredjedel på intensivvårdsavdelningen. Tyvärr räddar inte ens detta alla patienters liv, konstaterar Oksi.

Prövningsläkemedlet förväntas minska behovet för intensivvård

– Det finns många mediciner som används för behandling av andra sjukdomar i syfte att hämma kroppens immunreaktioner. Nu utprovas sådana mediciner för behandling av patienter med corona, berättar Oksi.

Globalt pågår över 300 läkemedelsprövningar där man utreder effekten av tillgängliga läkemedel på sjukdomen.

– En del av dessa läkemedelsprövningar fokuserar på läkemedel mot själva viruset, men de flesta gäller faktiskt utprovning av läkemedel som ska hämma inflammationsreaktionen, förklarar Oksi.

Läkemedelsprövningen som startar vid Åucs utreder effekten av reumamedicinen tocilizumab för behandling av coronasjukdomen. Tocilizumab hindrar inverkan av interleukin IL-6 i kroppen. IL-6 är ett cytokin som förstärker inflammationsreaktionen.

– För att stävja cytokinstormen är det väsentligt att läkemedlet ges vid precis rätt tidpunkt. Målet är att med hjälp av prövningsläkemedlet förhindra eller förkorta behovet för intensivvård, berättar Oksi. – Vi uppföljer hur läkemedlet minskar intensiteten av den otyglade inflammationsreaktion som coronaviruset startat i kroppen. Samtidigt är det möjligt att också andra organskador kunde begränsas, beskriver han.

Prövningsplanen har godkänts av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, av den Nationella kommittén för medicinsk forskningsetik TUKIJA och av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Läkemedelsprövningen förväntas köra igång inom Åucs under juli-augusti beroende på coronaläget, som visserligen är väldigt lugnt just nu.


Text och bild: Talvikki Härmä