Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 17.4.2019 13.16

De önskar glad påsk till långtidssjuka barn

Nyckelord:

Wilhelm, 5 år, och hans syster Ida, 8 år, hämtar påsk- och valborgspyssel till långtidssjuka barn på Åbo universitetscentralsjukhus. Wilhelm insjuknade själv i leukemi då han var 1 år och 9 månader gammal och har vårdats på Åucs under en lång tid. Numera är han en frisk kille som börjat på dagis i januari. Hans mamma Heidi Lindeman jobbar för föreningen Project Liv vars uppgift är att ge långtidssjuka barn en ljusglimt i sjukhustillvaron. Familjen är hemma från Karperö nära Vasa.

Wilhelm och Ida

Wilhelm och Ida på Åucs barnklinik.

Den här veckan besökte familjen Åucs barnklinik för att donera påskpyssel, valborgspyssel och föräldrakit till sjukhuset. I föräldrakitet finns tandborste, t-skjorta, energistång och annat nödvändigt för en förälder som med kort varsel blir tvungen att övernatta med sitt barn på sjukhus. I varje påse med påsk- och valborgspyssel finns också ett kort ritat och skrivet av en elev från Norra Korsholms skola. "Glad påsk! önskar Alexander" står det på kortet som Ida håller i handen.

Project Liv är en förening som grundades i Jakobstad år 2014 av Nina Brännkärr-Friberg, mamma till ett tillfrisknat leukemisjukt barn. Hon och hennes barn levde som infektionsisolerade i två och ett halvt år och hon märkte att det behövs mer aktiviteter och inspiration för långtidssjuka barn.

Katja Rintamäki och Heidi Lindeman

Åucs barnledare Katja Rintamäki och Heidi Lindeman från Project Liv.

Heidi Lindeman kom med i verksamheten i och med Wilhelms sjukdom. Han var ett av de barn som fick en så kallad drömdag via Project Liv.

– En teatergrupp kom hem till oss och höll föreställning. Det blåstes såpbubblor och Wilhelm fick presenter, bland annat en resväska med allt möjligt nyttigt i, berättar Lindeman.

Hon började jobba som anställd för Project Liv i mars, innan det hade hon varit med som volontär.

Project Liv ordnar alltså drömdagar till barn som behöver uppmuntran och glädje mitt i sjukdomen. För tillfället är alla drömdagar fullbokade för i år men för nästa år finns det ännu plats. Sjukhuspersonalen kan "nominera" barn till drömdagar.

Till exempel har ett barn fått gå på Isaac Elliot-konsert och träffat sin idol bakom scenen. Ett annat barn som drömmer om att bli kock fick steka plättar tillsammans med kocken Michael Björklund.

 

Mer info om Project Liv och dess verksamhet.

Project Livs Facebook-sida.

 

Lyhyesti suomeksi:

Wilhelm, 5, ja hänen siskonsa Ida, 8, toivat pääsiäis- ja vappuaskartelumateriaalia pitkäaikaissairaille lapsille Tyksiin. Wilhelm itse on ollut Tyksin lasten ja nuorten klinikan potilaana, sillä hän sairastui leukemiaan vuoden ja 9 kuukauden ikäisenä. Nykyään hän on terve poika, joka aloitti päiväkodin tammikuussa. Hänen äitinsä Heidi Lindeman työskentelee järjestö Project Liville, jonka tehtävänä on tuoda valopilkkuja sairaalaoleskeluun pitkäaikaissairaille lapsille. Perhe on kotoisin Karperön kylästä Mustasaaren kunnasta läheltä Vaasaa.

 

Text och foton: Nadine Karell