Hoppa till huvudinnehåll

Cellförändringar i livmoderhalsen

Nyckelord:

Förstadier till cancer som orsakas av humant papillomvirus (HPV) screenas med högrisk-HPV-test och papa-test. HPV-infektion kan orsaka förstadier av cellförändringsområden i synnerhet i livmoderhalsen, men även i slidan eller de yttre könsorganen. Infektionen i sig är inte cancer eller ett förstadium till cancer, men en infektion är den viktigaste enskilda riskfaktorn för livmoderhalscancer.

Mikroskooppi.

Om förändringar som kräver fortsatta undersökningar upptäcks i cellprovet, dvs. papa-provet, får du en remiss till kolposkopi. En cellförändring eller abnormitet som upptäcks vid ett screeningtest är inte en cancerdiagnos. Det betyder att du behöver fortsatta undersökningar och vid behov vård för att förhindra att cancer utvecklas.

Många lindriga förändringar läker av sig själva och kraftiga förstadieförändringar utvecklas till cancer oftast först om många år.

Kolposkopiundersökning

Kolposkopi är en undersökning av de yttre könsorganen, slidan och livmodermunnen. Undersökningen genomförs när

  • cellprovet (papa) visar klart avvikande fynd eller återkommande lindriga fynd eller högrisk-HPV-provet är upprepande gånger positivt
  • avvikande förändringar kan ses med blotta ögat i de yttre könsorganen, slidan eller livmodermunnen
  • det finns symtomfria sår som inte läker i de yttre könsorganen.

Läkaren undersöker området som har eventuella förändringar med ett kolposkop (mikroskop). En mild ättikslösning appliceras på de yttre könsorganen och i slidan så att eventuella förändringar blir synliga. Även provbitar tas från området.

Testsvaren blir klara inom cirka tre veckor och utifrån dem planeras vidare behandling eller uppföljning. Du får testsvaren på det sätt som kommits överens med dig.

Enheter

Mottagningarna för kvinnosjukdomar

På mottagningarna för kvinnosjukdomar sköter vi olika kvinnosjukdomar.

Gynekologiska polikliniken, Salo

Vi sköter olika gynekologiska sjukdomar, missfall och aborter.