Hoppa till huvudinnehåll

Diabetesrelaterade förändringar i ögonbotten

Nyckelord:

Både med typ I och typ II diabetes kan med tiden utveckla förändringar i den yttersta delen av ögats näthinna eller i mitten (makula) som påverkar synen. Förändringar i näthinnans yttersta del märks inte genast i synen, men när förändringarna utvidgas kan synen försämras.

Det kan uppstå punktformiga eller omfattande blödningar och fettansamlingar på näthinnan, blodkärlen kan vidgas, bli slingrande och svälla vid vissa punkter och det kan uppstå svullnad i det centrala synområdet mellan näthinnans olika lager. Dessutom kan det läcka blod in i glaskroppen i ögat, vilket orsakar suddig syn.

När situationen är allvarlig, det vill säga när näthinnan inte får tillräckligt med syre och näring via blodkärl som skadats av diabetes, växer det fram nya blodkärl på näthinnan, vilka är sköra och vilket gör att de är ömtåliga att gå sönder och blöda.

Det bästa sättet att kunna förhindra alla dessa förändringar att utvecklas är att hålla blodsockernivån så bra och jämn som möjligt samt att behandla blodtryck och fettvärden och att ha vikten under kontroll och att sluta röka.

Om förändringar inträffar, används laserbehandling eller läkemedel som injiceras direkt in i ögat (glaskroppen) som behandlingsform. Ibland krävs det en operation inne i ögat.

Kommunerna ansvarar för diabetikernas regelbundna ögonbottenfotografering.

Enheter

Ögonpolikliniken, A-sjukhuset

Vi undersöker och vårdar patienter som har ögonsjukdomar och -skador. Patienter som kommer hit har ofta bl.a. gråstarr, ögontryckssjukdom eller…

Polikliniken för ögonsjukdomar, Salo

Vi behandlar och undersöker sjukdomar och problem i samband med synförmågan.

Polikliniken för ögonsjukdomar, Loimaa

Vi undersöker och behandlar de vanligaste sjukdomarna i ögat och i ögonområdet i nära samarbete med ÅUCS Stamsjukhus.

Polikliniken för ögonsjukdomar, Nystad

Vi undersöker och behandlar de vanligaste sjukdomarna i ögat och i ögonområdet i nära samarbete med ÅUCS Stamsjukhus.