Hoppa till huvudinnehåll

Glaukom

Nyckelord:

I glaukom skadas synnerven och synfältet minskar långsamt i ena ögat eller båda ögonen. Glaukom är vanligare hos medelålders och äldre personer, men förekommer ibland även hos barn.

Glaukom kan också ha samband med vissa allmänna sjukdomar, användning av läkemedel samt ärftliga sjukdomar. I vissa former av glaukom kan ögontrycket vara helt normalt. Därför utesluter inte enbart mätning av ögontrycket risken för sjukdom.

När ögonbottnen hos en person med glaukom undersöks med hjälp av mikroskop, kan man se att synnervspapillen i ögonbotten ser annorlunda ut. Med synfältsundersökningen kartlägger man eventuella brister i synfältet och med hjälp av avbildning bedömer man eventuella förtunningar av näthinnans nervfiberlager. Dessa undersökningar orsakar inte ögonsmärta. Fynden förvärras när sjukdomen framskrider och det är därför dessa undersökningar utförs regelbundet.

Syftet är att förhindra sjukdomens framskridande och förändringarnas försämring med ögondroppar som sänker ögontrycket. Läkemedelsbehandlingen är livslång. Om läkemedelsbehandlingen inte hjälper tillräckligt, kan ögontrycket sänkas med laserbehandling eller med en glaukomoperation.

I samband med akut glaukomanfall stiger ögontrycket plötsligt. Det uppstår kraftig smärta i ögat och ofta känner man sig illamående. Då bör ögontrycket snabbt sänkas.

Enheter

Ögonpolikliniken, A-sjukhuset

Vi undersöker och vårdar patienter som har ögonsjukdomar och -skador. Patienter som kommer hit har ofta bl.a. gråstarr, ögontryckssjukdom eller…

Polikliniken för ögonsjukdomar, Salo

Vi behandlar och undersöker sjukdomar och problem i samband med synförmågan.

Polikliniken för ögonsjukdomar, Loimaa

Vi undersöker och behandlar de vanligaste sjukdomarna i ögat och i ögonområdet i nära samarbete med ÅUCS Stamsjukhus.

Polikliniken för ögonsjukdomar, Nystad

Vi undersöker och behandlar de vanligaste sjukdomarna i ögat och i ögonområdet i nära samarbete med ÅUCS Stamsjukhus.