Hoppa till huvudinnehåll

Hand

Nyckelord:

Vi är specialiserade på behandling av sjukdomar och skador i hand och underarm.

toimintaterapeutti lastoittaa sormea.

Våra handkirurger behandlar frakturer och ledbandsskador i handen och handleden hos patienter i alla åldrar, samt sjukdomar i handen och övre extremiteten, såsom tumörer, belastningssjukdomar och nervkompressioner. Mikrokirurgiska korrigeringar av nerver och blodkärl hör också till handkirurgens specialområden.

Handkirurgi är ett utmanande område på grund av handens komplexa anatomi. Många handskador behöver dock inte opereras, utan bra behandlingsresultat kan uppnås med hjälp av ergoterapeutisk och fysioterapeutisk rehabilitering. Din behandling planeras individuellt och vi väljer det alternativ som lämpar sig bäst för dig.

Efter en operation är det viktigt att du tränar din hand – du har själv en nyckelroll i rehabiliteringen av din hand. Du kommer att få en individuell rehabiliteringsplan med noggranna anvisningar om rörelseövningar och rörelsebegränsningar. Planen görs av kirurgen som opererat dig samt av en ergoterapeut och fysioterapeut.

Exempel på vanliga handkirurgiska operationer:

  • operation vid långvarigt karpaltunnelsyndrom, dvs. frigörande operation av nervinklämning
  • operation av bindvävssträngar på handflatan (Dupuytrens kontraktur)
  • korrigerande operation av ledbandsskada i handleden
  • operation av benbrott i hand eller handled
  • operation av senskada i hand eller armbåge
  • krävande korrigerande operation av avskuren nerv, eller nervtransplantation.

Väntetider i ÅUCS Orto

Vi för statistik över våra vårdprocesser: Väntetider (Tyksorto.fi). Endast icke-brådskande vård ingår i statistiken. Jourpatienter vårdas alltid omedelbart och utan dröjsmål.

Enheter

Handkirurgiska polikliniken

På Handkirurgiska polikliniken sköter vi frakturer och ledbandsskador i handen och handleden samt sjukdomar i handen och övre extremiteten, såsom tumörer…

Ortopediska vårdavdelninger, ÅUCS Orto kirurgiska sjukhuset

Vi sköter patienter med sjukdomar i stöd- och rörelseorganen före och efter operation.

Gipscentralen, ÅUCS Orto Kirurgiska sjukhuset

Inom Gipscentralen behandlas huvudsakligen patienter som varit med om en olycka eller kirurgiskt ingrepp. Patienterna kommer till oss för gipsning på…

Dagkirurgi, ÅUCS Orto Kirurgiska sjukhuset

På dagkirurgiska avdelningen behandlas skador och sjukdomar på höften, knät, ankeln, fotbladet, axeln, armbågen och handen.