Hoppa till huvudinnehåll

Hjärntumörer

Nyckelord:

Hjärntumörer kan vara godartade eller maligna. Symtomen som orsakas av tumörer varierar beroende på vilken del av det centrala nervsystemet tumören befinner sig i. Det första symtomet kan vara t.ex. epileptiska anfall, förlamning eller något annat neurologiskt symptom.

En hjärntumör upptäcks med bilddiagnostiska metoder. Under operationen tas ett provstycke från tumören och undersöks av en patolog. Typen av tumör är i nyckelroll i valet av uppföljningsbehandlingar.

Behandlingar för hjärntumörer inkluderar övervakning, kirurgi och vid behov strålbehandling och kemoterapi. Behandlingsplanen är ofta individuell.

Enheter

Neurokirurgiska polikliniken

Vid den neurokirurgiska polikliniken diagnostiseras kirurgiska sjukdomar i centrala nervsystemet och ryggraden. Vi planerar behandlingen för…

Neurokirurgiska vårdavdelningen

Vi erbjuder högklassig och effektiv vård och behandling av patienter med kirurgiska sjukdomar i centrala nervsystemet, skallen och ryggraden/ryggmärgen…

Neurocentrum poliklinik, Åbolands sjukhus

Vårt ansvarsområde omfattar diagnostik, behandling och uppföljning av neurologiska sjukdomar och hjärnskador för personer över 16 år.