Hoppa till huvudinnehåll

Förlossningar inom Egentliga Finlands välfärdsområde sköts på ÅUCS Fyrsjukhus i Åbo.

Isä tukee jumppapallon päällä olevaa synnyttäjää.

Mer än 90 % av alla gravida kvinnor planerar att föda genom vaginal förlossning. Det är den säkraste förlossningsmetoden för både mamman och barnet i de flesta fall. I regel behöver man inte ingripa i en förlossning där förloppet är normalt. På ÅUCS har vi noggrann uppsikt över ditt och barnets tillstånd under hela förlossningen. En normal vaginal förlossning sköts av en barnmorska men vid behov tillkallas läkare.

Det är dags att ta sig till sjukhuset när dina värkar

  • kommer med mindre än tio minuters mellanrum och
  • varar i ungefär en minut och
  • är så krafiga och smärtsamma att du inte kan koncentrera dig på något annat.

I de flesta fall pågår värkarna i flera timmar innan förlossningen sätter igång. Därför är det viktigt att du vilar och samlar krafter så mycket som möjligt medan du är hemma. Ring vårt journummer om du är osäker på om förlossningen har satt igång.

Om du tror att fostervattnet har gått ska du använda binda för att följa läget. Om bindan blir blöt ska du komma till jouren för gravida och föderskor. En barnmorska kommer att undersöka dig och berätta om du bör stanna på sjukhuset eller om kan åka hem för att vänta på att förlossningen sätter igång. Förlossningen sätter vanligen igång inom ett dygn efter att fostervattnet har gått.

Enheter

Förlossningsavdelningen

Vi sköter alla förlossningar inom Egentliga Finland.

Graviditetsjouren och förlossningar

Vid graviditetsjouren tar vi emot från graviditetsvecka 20 framåt vid akuta problem, vid förlossning eller efter förlossningen tills eftergranskningen…