Hoppa till huvudinnehåll

CP-skada

Nyckelord:

CP-skada ( på engelska cerebral palsy) beror på hjärnskada som inträffar under fostertiden, i samband med födseln eller under de två första levnadsåren.

En CP-skada försvårar permanent den viljestyrda kontrollen av kroppens och extremiteternas position och rörelser. Skadan kan ofta orsaka enbart svårighet i rörligheten, men ofta förekommer det även andra neurologiska problem i samband med den. De vanligaste svårigheterna som förekommer i samband med CP-skada är svårigheter att producera tal, ätproblem, epilepsi, synproblem och olika grader av avvikelser i den kognitiva utvecklingen.

CP-skada kan inte botas, men med habilitering och individuella hjälpmedel kan man stöda och utveckla barnets självständiga funktionsförmåga.

För varje barn bedöms lämpliga habiliteringsformer och andra stödformer på barnneurologiska enheten under 1-4 dagar långa habiliteringsbedömningsbesök. Under dessa besök bedömer en multiprofessionell arbetsgrupp (läkare, fysio-, tal- och ergoterapeut, psykolog, rehabiliteringsinstruktör och egenskötare) CP-skadan och barnets funktionsförmåga med metoder i enlighet med internationella rekommendationer.  Arbetsgruppen skriver i samarbete med barnet och föräldrarna en målinriktad rehabiliteringsplan med 1-3 års mellanrum.

Fysio-, tal- och ergoterapi är de mest använda habiliteringsformerna. I vissa situationer kan barnets funktionsförmåga förbättras genom att musklernas överdrivna spänstighet minskas med botulintoxin-injektioner. På barnneurologiska enheten på ÅUCS har vi flera års erfarenhet av användning av botulintoxin som en behandlingsform vid CP-skada.

Enheter

Avdelningen för barn- och ungdomskirurgi och dagkirurgi

Vi vårdar barn och unga i åldern 0–16 år inom alla medicinska verksamhetsområden för barnkirurgi och barnortopedi.

Barnneurologiska polikliniken, Fyrsjukhuset

På kliniken för barnneurologi på Fyrsjukhuset undersöker och behandlar vi barn som har diagnostiserats eller misstänks ha en neurologisk sjukdom eller en…

Pediatrisk neurologi utvecklingsneurologisk mottagning, U-sjukhuset

På kliniken för barnneurologi på Fyrsjukhuset undersöker och behandlar vi barn som har diagnostiserats eller misstänks ha en neurologisk sjukdom eller en…